+ PR-cikk

Hogyan gyógyíthatóak a kismedence izomműködési zavarából adódó betegségek?

kismedence

Van néhány betegség, amely elég kellemetlen tünetekkel jár, és ezek közül az inkontinencia csak az egyik. A kismedencei izmok és a végbél záróizmainak állapotára érdemes figyelmet fordítani, és kivizsgálásra menni, ha rendellenességre gyanakszunk, mert jelentős javulás jelentkezhet, ha így teszünk.

Amikor az izmok nem összehangoltan működnek…

Elég sok ember küzd valamilyen széklet- vagy vizeletvisszatartási problémával. Azonfelül, hogy ők erről nem szívesen beszélnek, sokszor nem is tudják, hova érdemes fordulni, milyen kezelési lehetőségek vannak.

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőiben kismedencei biofeedback asszisztált vizsgálatot is végeznek, amely sok esetben hatékonynak bizonyul bizonyos betegségek esetében.

Az egyik ilyen helyzet, amikor nem működnek összehangoltan a székelésért felelős izmok. A folyamatban nemcsak a kismedencei izmok és a végbél záróizmai vesznek ugyanis részt, hanem a csípőizmok, has- és hátizom, valamint a rekeszizom is. De az aranyereknek és különféle receptoroknak is szerepük van abban, hogy ne legyenek székelési panaszaink.

Sok proktológiai eredetű betegség könnyedén gyógyítható lenne, ha tudnánk, mi is áll valójában a háttérben. A kismedencei biofeedback vizsgálat pedig egy nagyon jó lehetőség arra, hogy kiderüljön, jól működnek-e együtt az izmok az alsó testtájékon.

Mi az a kismedencei biofeedback vizsgálat?

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ budapesti rendelőjében végeznek ilyen speciális vizsgálatot. Egyáltalán nem kell tőle félni, ez egy fájdalommentes és könnyen elvégezhető állapotfelmérés, amely több összetevőből áll.

Része a nyomásvizsgálat, az ultrahangvizsgálat és maga az EMG, ami tulajdonképpen az izomműködés zavarait tárja fel elektromos jelek alapján, hasonlóan az EKG-hoz. Szép és barátságos környezetben vehetünk részt a folyamatban, amelynek végén a proktológusokkal folytatott megbeszélést követően kiderül, milyen kezelési lehetőségek vannak.

Elég gyakori, hogy a szakorvosok biofeedback rehabilitációs tréninget javasolnak a pácienseknek, mert ezzel a módszerrel nagyon jó eredményeket lehet elérni. Arról van szó, hogy szakképzett trénerek megmutatják, a kismedencei izmok közül melyiket hogyan érdemes edzeni, működésüket összehangolni, és ezáltal azok újra képesek lesznek rendben működni.

Milyen zavarokat okozhatnak a rosszul működő izmok?

Sajnos sok olyan székelési zavar van, melynek okai a nem megfelelő izomműködésre vezethetőek vissza.

Ha gyenge a kismedencei izom, illetve a végbél záróizma, akkor vizelet- és széklettartási nehézségek jelentkezhetnek, amelyek rövid és hosszú távon is sok kényelmetlenséggel járnak. Ha nem súlyos a probléma, a kismedencei biofeedback tréning segíthet, de előfordulhat, hogy műtétre is sort kell keríteni.

Ha pedig túl feszesek az izmok ezen a területen, az székelési nehézségeket okozhat leginkább. Ennek kezelése hosszadalmas is lehet, mindenképpen vegyük igénybe a proktológusok által nyújtott szolgáltatásokat!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top