+ Képzőművészet

Elhunyt Hermann Nitsch

Hermann Nitsch

Hermann Nitsch, a bécsi akcionizmus legismertebb és egyben legvitatottabb képviselője főként vallási és mitológiai kérdésekkel foglalkozott.

Elhunyt Hermann Nitsch, a bécsi akcionizmus radikális áramlatának egyik vezéralakja, aki többek között lemészárolt állatok testrészeit és vérét is felhasználó művészeti akcióival vált világhírűvé. Súlyos betegség után, az alsó-ausztriai Mistelbach kórházában halt meg 83 évesen.

Hermann Nitsch, a bécsi akcionizmus legismertebb és egyben legvitatottabb képviselője főként vallási és mitológiai kérdésekkel foglalkozott. 1957-ben fogalmazódott meg benne az orgia-misztérium-színház, egy 6 napig tartó ünnepi játék ötlete; a festészetből akció, állati tetemekkel, vérrel és anonim szereplőkkel végrehajtott, az ösztönök és agressziók kiélésének teret nyitó színház nőtt ki.

1960-66 között Bécsben több akciót és kiállítást rendezett, amelyek botrányt, bírósági eljárásokat és börtönbüntetést vontak maguk után. 1984-ben szervezte 80., 72 órás akcióját Prinzendorfban, 1999-ben pedig a budapesti Kiscelli Múzeumban nagy botrányt kavaró, egyházi és politikai vitát kiváltó tárlatot állított össze Orgia-misztérium-színház címmel.

Kiállított egyebek mellett Nápolyban, Bécsben, Isztambulban, Pekingben, Tokióban és Párizsban is. 2008-ban Nápolyban megnyílt a Museo Archivio Labotatorio Hermann Nitsch, a két ausztriai után a harmadik közgyűjtemény, amelyet kifejezetten a művész munkásságának szenteltek.

Halálára reagálva Alexander Van der Bellen osztrák államfő azt írta Twitter-üzenetében, hogy Nitsch újradefiniálta az osztrák művészetet, amely nemzetközileg is egyik legjelentősebb személyiségét veszítette el.

Hermann Nitsch magyarul megjelent könyvét Orgia misztérium színház címen a Metronóm kiadó jelentette meg 2004-ben. A könyvet Adamik Lajos fordította, a könyvben szereplő fotókat Heinz Cibulka készítette.

Adamik Lajossal 2015-ben készítettünk interjút Nitsch művészetéről:

Kakofón hangorgia a vérkonyha szomszédságában – interjú Adamik Lajossal 18+

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top