+ Életmód

A közönséges konyhasó a medencében is nagy szolgálatot tesz

konyhasó

Mikor a konyhában használatos termékekre gondolunk, gyakran meglepődünk azon, mennyire sokrétű lehet egy-egy naponta használt termék.

Ilyen a közönséges konyhasó, amelyet elsősorban ételek ízesítéséhez használunk. Pedig számos más helyen is remekül bevethető: vízlágyításra és még a medencevíz tisztítására is kiváló. A konyhasó kémiai képlete ugyanis NaCl, nátrium-klorid. Tartalmaz tehát klorid iont. A klórról pedig tudjuk, hogy remek fertőtlenítőszer. A sóval működő víztisztító berendezéssel a klór “megszelidíthető”.

Egyszerű és hatékony víztisztítás konyhasóval

Akiknek a hagyományos medencevegyszerek alkalmazásával szemben fenntartásaik volnának, nyugodtan használhatják már a konyhasót a kristálytiszta víz eléréséhez. Erre való ugyanis a klorinátor, azaz a sóbontó készülék. Egyszerű, hasznos és természetes eszköz a tökéletes tisztaság eléréséhez.

A Medence Óriás kínálatában is megtalálható ez a közönséges konyhasóval működő, természetes víztisztító eszköz, mely a kórokozók: a baktériumok, az algák és a gombák ellen egyaránt hatékony. Emellett még rendkívül biztonságos is az alkalmazása, a vízben ugyanis nincs majd így jelen közvetlenül a klór, ami az arra érzékenyeknél igen gyakran irritációt okoz.

A sóbontó berendezés működése

Csupán közönséges konyhasót (NaCl – nátrimklorid) kell tenni a rendszerbe. Ez víz-köbméterenként 3 kilogramm jódozatlan sót jelent, azaz egy tíz köbméteres medencébe 30 kilogramm sóra lesz majd szüksége a gondos medencetulajdonosoknak. A só ott feloldódik majd, és amikor a sóbontó készülék elektromos áram segítségével működve ezt a – lényegében – alacsony koncentrációjú sóoldatot ionokra bontja, a nátrium-kloridból hipoklórsav (HOCl) keletkezik. Ez ugyanis egy gyenge sav és csak híg vizes oldatban fordul elő. Zárt rendszerben történik tehát az átáramoltatott víz fertőtlenítése. Klórteszttel persze kis mértékben ezt a klórfajtát is ki lehet mutatni a medencében, és az extrém módon klórra érzékenyek még ezt a szuper alacsony mennyiséget is megérezhetik, ám ilyen formában a klór már sokkal kevésbé irritatív.

Gyermekmedencék fertőtlenítéséhez is ideális

Nagyon lényeges, hogy naponta legalább egyszer átforgassák a medence teljes víztartalmát a sóbontó készülék elektrolizáló celláin. Ez garantálja majd a mikroorganizmusok elpusztítását ebben a zárt rendszerben. Vegyszermentesen, gazdaságosan és biztonságosan. Érdemes azonban az acél és rozsdamentes acél szerelékek helyett inkább titán vagy KO36 alapanyagú saválló acél kiegészítőket használni a medencében.

Ha a medencében főleg kisgyermekek pancsolnak, remek választás a konyhasóval működő klorinátor. A legtöbb tengervíz sótartalma 2,5 százalék, azaz majdnem tízszer sósabb, mint a klorinátorral fertőtlenített medencevíz. Ha megkóstolnánk, persze éreznénk is ezt a sós ízt. Mi jobb, ha csak pancsolunk!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top