+ Gondolat

Ásztai Csaba keleties elmélyültségű festményei

Ásztai Csaba

Ásztai Csaba nem ünnepelt művésze korának. Nem jelentkezik minden utcasarkon, nem áll meg minden alapítványi fánál.

Nem hallgatnak a múzsák

A művésznek nem csak látni, látszani is kell

Nem igaz, hogy a fegyverek között hallgatnak a múzsák. Cicero téved. A fegyverek között nem hallgatnak a múzsák, legfeljebb nem hallatszanak, mert mindenki a halálhörgéseket hallja, és a vérbe boruló testeket látja.

Ásztai Csaba

Ásztai Csaba festőművész kiállításának képei sem hallgatnak a Pannonhalmi Apátság galériájában. Ha patetikus akarnék lenni, ami mindig is vagyok: sötét árnyak kavargásából a fények kitörési kísérlete sikolt.

Nem hallgatnak a múzsák. Mi hallgatunk és hallgattunk a tehetetlenség és a szorongás börtönében.

Ásztai nem ünnepelt művésze korának. Nem jelentkezik minden utcasarkon, nem áll meg minden alapítványi fánál. A kánon – gyakran hamis – hangjai nem őérte zengenek. S ha már ezt az igét használtam, a kiállított képekre is illik József Attila szerelmes versének első sora:

„rejtelmek, ha zengenek”.

Feledy Balázs értőbben és pontosabban írja le ezt a jelenséget:

„Ásztai képei a csendről szólnak, egyfajta keleties elmélyültségről adnak számunkra impulzust. Ásztai Csaba képein jellemzően nem történik semmi. Ma pedig mindig, mindenütt történnie kell valaminek. /…/ Ritka a kortárs festészetben, amikor a szinte gyöngéden, ám rendkívül gondosan és finoman megfestett képfelület ilyen erővel hat.”

A képzőművészeti alkotásoknak is megvan a maguk sorsa, amint a könyveknek. Majd eljönnek azok az emberek, akik tudnak látni. Mert nem a látó alkotókból van kevés. (Ásztai is ezt írja egyik vallomásában: „egész életemben látó emberként gondolkodtam a világról: festő akartam lenni.”)

Ásztai Csaba

Ásztai Csaba: Fény

Nem a látó alkotókból van kevés, hanem a látó befogadókból. Ha akadnak is, hiszen általában vannak, ha nem is sokan, akkor nem az életünk, a világunk rejtelmes igazságait, jövőjét igyekeznek megfejteni, megérteni. Inkább hadakoznak egymással, verekednek önmagukkal álmokért, hamis mítoszokért, fillérekért. Pedig ma, éppen ma a túlélésünk érdekében, a butaság, az elvakultság homályából előtörő fényre kellene inkább figyelni. Mert mindig van fény. És nem csak Ásztai Csaba képein.

Nógrádi Gábor

/Részlet a megnyitóból./

(Ásztai Csaba LÁT-LELET című kiállítása 2022. április 3-ig tekinthető meg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Galériájában.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top