+ Irodalom

Noam Chomsky nyelvész az orosz-ukrán háborúról

noam chomsky

Noam Chomsky: Mindig van értelme magyarázatot keresni, de nincs igazolás, nincsenek enyhítő körülmények…

fotó: napi.hu

A C.J. Polychroniou által készített interjú 2022. március 1-jén jelent meg a Truthout-on. A szöveget Piróth Attila fordította magyarra, eredeti nyelven itt olvasható. (A teljes cikk a merce.hu oldalon jelent meg.)

C.J. Polychroniou: Noam, Ukrajna orosz inváziója a legtöbbeket meglepetésként érte, és az egész világot megrázta – holott sok jel utalt arra, hogy Putyint felbőszítette a NATO keleti terjeszkedése, valamint az, hogy Washington nem volt hajlandó komolyan venni az Ukrajnával kapcsolatos, „vörös vonalat” jelentő biztonsági követeléseit. Ön szerint miért döntött úgy Putyin, hogy pont most indít inváziót? 

Noam Chomsky: Mielőtt rátérnénk erre a kérdésre, rögzítsünk néhány kétségbevonhatatlan tényt. A legfontosabb az, hogy Ukrajna orosz inváziója súlyos háborús bűn, amely Irak amerikai megszállásával, vagy Lengyelország Hitler és Sztálin általi, 1939. szeptemberi megszállásával említhető egy lapon, hogy csak két nyilvánvaló példát említsek. Mindig van értelme magyarázatot keresni, de nincs igazolás, nincsenek enyhítő körülmények.

Rátérve a kérdésére: számtalan rendkívül magabiztos kirohanást lehet olvasni arról, hogy mi játszódik Putyin fejében. A szokásos narratíva az, hogy paranoid képzelgések lettek úrrá rajta, egyedül cselekszik, és alázatos udvaroncok veszik körül – az a fajta, amelyik a Republikánus Párt maradékaként a Vezető áldásáért Mar-a-Lagóba zarándokol.

A szidalmak áradata helyénvaló lehet, de talán más lehetőségeket is mérlegelni kell. Talán Putyin valóban komolyan gondolja, amit ő is és társai is világosan hangoztatnak évek óta. Lehetséges például, hogy „[m]ivel Putyin mindenekelőtt biztosítékot követel arra, hogy a NATO nem vesz fel további tagokat, konkrétan Ukrajnát és Georgiát (Grúziát), nyilvánvaló, hogy a jelenlegi válságnak nem lett volna alapja, amennyiben nem került volna sor a szövetség bővítésére a hidegháború befejezését követően, vagy ha a bővítés egy Oroszországot is magában foglaló európai biztonsági struktúra kiépítésével összhangban történt volna.” Ezeket a szavakat Jack Matlock, az USA egykori oroszországi nagykövete írta, nem sokkal az invázió előtt. Matlock egyike a néhány komoly Oroszország-szakértőnek az USA diplomáciai testületében. Véleménye szerint a válság „könnyen megoldható a józan ész alkalmazásával… Józan ésszel végiggondolva az Egyesült Államok érdeke a béke, nem pedig a konfliktus előmozdítása. Ukrajna leválasztásának megkísérlése az orosz befolyásról – ami a „színes forradalmak” kirobbantóinak bevallott célja volt – hiábavaló volt, ráadásul veszélyes is. Ilyen gyorsan elfeledtük volna a kubai rakétaválság tanulságait?”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top