+ Képzőművészet

Marina Abramović az első szerb művész, aki kiáll Ukrajnáért

Marina Abramović

Marina Abramović: Egy támadás Ukrajna ellen az egész emberiség elleni támadásnak minősül, amelyet meg kell állítani.

– Egy Ukrajna elleni támadás az egész emberiség elleni támadás, amelyet meg kell állítani! – mondta a világhírű szerb performanszművész Marina Abramović egy, az Instagram-oldalán közzétett videóban.

A csütörtökön posztolt rövid videóban Abramović elítélte az oroszok Ukrajna ellen indított támadását. Ezzel ő az első szerb, aki nyíltan kiáll Ukrajna mellett. Noha a szerb államfő Alekszandar Vucsics sajnálatát fejezte ki az Ukrajnában történtek miatt, Szerbia mégsem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, a hivatalos álláspont szerint katonailag független, megőrzi semlegességét.  

„Marina Abramovic vagyok. Jugoszláviában születtem, egy olyan országban, amelynek kultúráját a nyugati országok, keletről pedig Oroszország formálta. Az elmúlt években dolgoztam Ukrajnába is, és megismertem az ott élő embereket, akik büszkék, erősek és méltóságteljesek. Teljesen szolidáris vagyok az ukránokkal ezekben a lehetetlen napokban. Egy támadás Ukrajna ellen az egész emberiség elleni támadásnak minősül, amelyet meg kell állítani” – hangzik el a videóban. 

A Belgrádban született Abramović hajmeresztő performanszaival írta be magát a művészettörténetbe. Legelső, Ritmus 10 (1973) című performanszában azt a bizonyos késes orosz játékot játszotta, amikor is az egyik keze széttartott ujjai közé vágta bele a kést egyre gyorsabban. Ha belevágott a kezébe, új kést vett elő.

Halálra rémítette az embereket Ritmus 0 (1974) performanszával is, ahol a közönség hetvenkét tárgyból választhatta ki, mit próbál ki a meztelen művésznőn. Így történhetett, hogy rózsatüskéket szúrtak a hasába, égő cigicsikket oltottak el a testén, a legvégén pedig majdnem le is lőtték. Az elmúlt negyven évben előfordult, hogy skorpiókkal bújt egy fedél alá, kígyókkal táncolt egy óriási medencében, 700 órán át ült egy múzeumban mozdulatlanul, vagy éppen több ezer kilométert gyalogolt a Kínai Nagy Falnál, hogy szakítson szerelmével, a szintén performanszművész Ulay-jal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top