+ Film

Jussie Smollett maga ellen rendelt rasszista támadást

Jussie Smollett

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltjeként, Twitter-bejegyzésben állt ki akkor Jussie Smollett mellett.

Bűnösnek találta a chicagói esküdtszék Jussie Smollett amerikai színészt csütörtökön, miután bebizonyosodott, hogy az afro-amerikai és homoszexuális televíziós sztár saját maga rendelte meg azt a rasszista és homofób indíttatású támadásnak beállított incidenst, amellyel nagyobb rokonszenvet és pályafutása előmozdítását szerette volna elérni.

A vád szerint a Fox televíziós csatorna Empire (Birodalom) című televíziós drámájának egykori főszereplője hazudott a rendőrségnek, amikor korábban többször azt vallotta, hogy 2019 januárjában egy sötét chicagói utcán két maszkos idegen megtámadta őt.

Az ügyész és az esküdtszék szerint a valóságban a 39 éves Smollett felbérelt egy testvérpárt, hogy színleljen  utcai támadást ellene úgy, hogy a közeli köztéri kamera rögzíthesse az eseményeket, és utána Smollett megoszthassa a felvételt a közösségi médiában.

A fivérek, Abimbola Osundairo és Olabingo Osundairo eskü alatt tett tanúvallomásukban azt állították, hogy Smollett 3500 dollárt fizetett nekik a megrendezett támadásért. Részletes utasításokkal is ellátta őket, a többi között azzal, hogy támadás közben azt kiabálják, hogy „MAGA ország”, amely vélhetően utalás volt Donald Trump akkori amerikai elnök egyik politikai jelszavára (Make America Great Again, MAGA, azaz Tegyük Amerikát Ismét Naggyá).

Smollett a közel hároméves peres eljárásban mindvégig fenntartotta eredeti vallomását, és hogy támadói rasszista és homofób kifejezéseket kiabáltak, valamint hogy hurkot vetettek a nyaka köré.

Az ítélet alapján Smollettet a rendőrségen tett hamis tanúvallomásokra vonatkozó hat vádpontból végül ötben találták bűnösnek, de ügyvédje szerint fellebbeznek az ítélet ellen.

James Linn bíró tájékoztatása szerint később hirdeti ki a konkrét büntetést, amely ebben az esetben akár 3 évig terjedő börtönbüntetés is lehet.

Az ítélethirdetésre csaknem három évvel az állítólagos gyűlölet-bűncselekményt követően került sor, amely oly élesen megosztotta az amerikai közvéleményt, hogy még az akkori amerikai elnök, Donald Trump is nyilvánosan véleményt formált róla, „az ország óriási szégyenének” nevezve azt, ahogyan a rendőrség kezelte az ügyet.

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltjeként, Twitter-bejegyzésben állt ki akkor Smollett mellett.

„A  homofóbiának és a rasszizmusnak nincs helye az utcáinkon vagy a szívünkben. Veled vagyunk, Jussie”

– írta Biden. Jelenlegi alelnöke, Kamala Harris – több más demokrata párti politikussal egyetemben – „modernkori lincselésnek” nevezte akkor a történteket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top