+ Irodalom

A magyar költő, aki Joe Bidennek adott tanácsot

Különleges utazásról szivárgott ki információ négy évvel ezelőtt, amikor Donald Trump lett az USA elnöke. A Librarius is megírta, hogy milyen rejtélyes üzeneteket kapott akkor Mr. Trump. Bolygónkon aztán tovább váltották egymást a nappalok és az éjszakák, az idő homokórájában megállás nélkül peregtek a szemek, és négy év után most ismét elnököt választott a föld legnagyobb hatalma. Joe Biden nyert. Milliárdnyi szempár követte az eseményeket világszerte, a rejtélyes magyar szálról azonban kevesen tudtak.

Politikai kampányban sok dolog felszínre kerül általában, Mr. Bidennel kapcsolatban is felmerült egy ukrajnai történet. Magyar olvasók számára nem is ez az igazán izgalmas, hanem az, hogy mi történt Joe Bidennel Ukrajna szomszédságában! Erről eddig kevesen tudtak, pedig kezd összeállni a puzzle, amibe még egy kiváló magyar költő is belekeveredett.

Idős kora ellenére jó egészségi állapotnak örvend Joe Biden, de különböző kórházi és újságírói pletykák úgy tartják, hogy az egyik ukrajnai látogatása során furcsa szédülés lett rajta úrrá. Meg nem erősített információk szerint a szomszédos országba, Magyarország egyik kiváló magánklinikájára szállították. Olyan sebesen történtek az események, és annyira titokban zajlott, hogy csak kevesen tudtak róla. Állítólag pár napot lábadozott a magyar intézményben, de ezalatt egy kedves magyar nővér egy különös kis könyvből olvasott fel neki. Természetesen angolra fordította. Olyan mély hatással voltak ezek a sorok Mr. Bidenre, hogy sokan ennek tudják be az idei elnöki győzelmet. Mély hatást tett rá a magyar költő üzenete, és ezt vitte magával az amerikai kampányba.

Próbálták az újságírók nyilatkozatra bírni az intézményt és az ápolónőt, de ők sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívántak semmit. Elzárkóztak mindenféle nyilatkozattól. Kamerán kívül viszont pár dolgot állítólag elmondtak, és a folyosói pletykák úgy tartják, hogy az említett kis könyv: Weöres Sándor: A teljesség felé.

Valóban hatással voltak-e  a kampányban Mr. Bidenre Weöres Sándor sorai, nem tudni, de állítólag a nővér a „Szembe-fordított tükrök” című résszel kezdte a felolvasást. Annak is a közepéből:

„Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Arról nem tudni, hogyan reagált a lábadozó Joe Biden, de a nővér állítólag türelmesen folytatta „A kimondhatatlan” című fejezettel, annak is a végével:

„Ha az igazságot akarod birtokolni, a tanításokat csak segítségül használhatod, önmagad mélyén kell rátalálnod.”

Szinte látom magam előtt, ahogy egy csendes magánklinikán, az ágy melletti olvasólámpa fényénél egy kedves nővér felolvas megnyugtató hangjával. Weöres Sándor a közösségekkel kapcsolatban is írt, és ezt fontosnak tartotta a nővér is megemlíteni a csendben fekvő Bidennek:

„Gyakran kérdezd meg önmagadtól: „Van-e olyan közösség, vagy egyén, akit kéjjel bántanék?” S ha van: kutasd ki bántási-hajlamod okát; észre fogod venni, hogy az igazi ok sosem az illetőben van, még ha talán csakugyan kellemetlenkedett is neked, hanem önmagadban, teljesületlen vágyaidban. Bosszúállással, vagy tétlen gyűlölködéssel semmit sem javítasz, viszont saját lelkületedet megmérgezed vele.”

Így zajlott tehát a felolvasás, fejezetről fejezetre. Egyre mélyebb témákat érintettek:

„Népedet és az emberiséget csak azáltal javíthatod, ha önmagadat javítod.”

Külön kiemelte a nővér azt a részt, amit a vezéremberről írt Weöres Sándor:

„Négyféle vezetőember lehet az ország élén: Prokrusztész, Napóleon, Samu bácsi és Szolón. Prokrusztész egy elgondolás híve, melybe nemzetét belekényszeríteni akarja, ha törik, ha szakad. Napóleon szenvedélyes játékos és akár nyer, akár veszít, mindenképpen tékozol. Samu bácsi úgy ül az uralkodói teremben, mint egy fűszeresboltban, dekákkal és garasokkal ravaszkodik. Szolón az isteni ihletre figyel, minden tette az örök mértékből ered és az országa virul.”

Mindeközben természetesen vérnyomásmérés is zajlott és vitaminadagolás. Aztán folytatódott a felolvasás:

„A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha egyoldalú irányítással az ítélőképességét tönkreteszik. Az ilyen nép elzüllik és mennél vásáribb kalandor nyúl érte, annál könnyebben odadobja magát.”

Fejezetről fejezetre haladt tehát az ápolónő Weöres Sándor, A teljesség felé című könyvében. Lassan olvasott és precízen fordított, hogy semmi se vesszen el. Mr. Biden pedig csak pihent és hallgatott. Aztán elértek a könyv végére. A vérnyomás és a többi adat is helyreállt, úgy tűnt, biztonságossá vált a további utazás. Joe Biden elbúcsúzott a személyzettől, megköszönte a vizsgálatokat és a törődést, és miután beszállt a hatalmas amerikai biztonsági autó hátsó ülésére, a nővér emlékül még átadta neki a kis kötetet. Állítólag Joe Biden csak ennyit mondott:

„Köszönöm. Viszem magammal a Fehér Házba!”

És az amerikai konvoj mintha ott sem lett volna, sebesen távozott. Maguk mögött hagyták Kelet-Európát és átkeltek az óceánon. Teljes erőbedobással dolgozták végig a politikai kampányt, és most Joe Biden ott ül a Fehér Házban. A fotósok pedig árgus szemmel figyelik az íróasztalát, hogy vajon feltűnik-e rajta egy különös nyelvű kis könyv, amiben ott található a sok-sok bölcs jótanács.

Írta: Séra András

A cikk kitaláció, bármiféle egyezés a valósággal csupán a véletlen műve

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. György szerint:

    Teljesen mindegy, hogy kitaláció vagy nem,Kedves Séra András! De ez a cikk a mai nap legszebb alkotása! Igen, alkotás, nemcsak azért, mert nagyon szeretem Weöres Sándort, hanem, mert túlmutat mindenen. Amolyan metafizikus gondolkodni való. Weörest épp ezért szerettem meg, már tizenéves koromban. Evvel hatalmas katarzist ért el nálam. Örülök, hogy vannak még igazi, és igaz újságírók. Köszönöm ezt a „dolgozatot”!
    Tisztelettel: Baranyai György

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top