+ Tudósítás

Világsztárokkal nyitja meg kapuit a Müpa

Ez a mai nap nem csak nyitás, hanem újjászületés is – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki bejelentette a nyár és a következő évad fellépőit is.

fotó: Posztós János

A járványhelyzet miatti kényszerű szünet után újra megnyitja kapuit a Müpa a nagyközönség előtt. Az intézmény vezetői a csütörtöki sajtótájékoztatón számoltak be a Müpa elmúlt évéről, jövőjéről, valamint ismertették a nyár és a 2021/22-es évad programját.

„Az elmúlt év világossá tette számunkra, hogy milyen fantasztikus lehetőségek rejlenek a digitális platformokban. Fel voltunk rá készülve, ugyanis 10 éve vannak stream-koncertjeink. Ezt a tudást kellett mesterfokra emelnünk. Ezzel együtt bebizonyosodott, hogy az élő koncert varázsát semmi nem pótolhatja”

– mondta a Müpa vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az elmúlt időszak rengeteg türelemre, alázatra és rugalmasságra tanította az intézmény munkatársait.

Káel Csaba a Müpa sajtótájékoztatóján – fotó: Posztós János

Káel Csaba szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy a Müpa elsősorban nem kulturális befogadóhely, hanem olyan központ, mely új perspektívát teremt és új műveket hoz létre. Utóbbira jó példa a Zeneműpályázat, melyre 258 pályamű érkezett és 58 díjazott alkotást választott ki a zsűri. A kiválasztott pályaműveket élőben is hallhatja majd a közönség. A Müpa vezetése büszke rá, hogy a Müpa+ hűségprogram rekordokat döntve immár több mint 26 000 tagot számlál.

„Ez a mai nap nem csak nyitás, hanem újjászületés is. Kreativitás, minőség és a megújulás képessége – ezek az értékek mindig is meghatározóak voltak a Müpa számára, a mögöttünk álló időszak azonban még inkább megerősített minket abban, hogy milyen fontos mindez”

Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese elmondta: az elmúlt évben a müpás online koncerteket átlagosan 2-6 ezer ember nézte végig, ami a többszöröse annak, ahányan beférnének a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe.

fotó: Posztós János

A szervezők az újranyitás előtt felmérték a közönség igényeit, ennek tükrében a nézők biztonságérzetét szem előtt tartva a Müpa épületében a nyári időszakban még kötelező lesz maszkot viselni, a jegyeket helykihagyással értékesíti az intézmény, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően az épületbe csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni, a belépéskor történő lázmérést viszont eltörölték.  Ha minden a tervek szerint alakul, ősszel remélhetőleg már nem lesz szükség sem a helykihagyásra, sem a kötelező maszkviselésre.

Hidak, Recirquel, és a Grammy-díjas gitárvirtuóz 

Káel Csaba bejelentette, milyen programok várják a közönséget a nyáron és a következő évadban. Érkezik a New York-i Metropolitan lett dívája, Elīna Garanča, két különleges produkcióval, My Land és Solus Amor című előadásaival tér vissza a Recirquel. A hangszer hazai virtuózainak köszönhetően többek közt Tartini, Corelli és Vivaldi művei csendülnek fel a Trumpetissimo trombitagálán, az évadot pedig Wynton Marsalis koncertje zárja.

Ami a komolyzenét illeti, Rudolf Buchbinderrel, a Maggio Musicale Fiorentino Zenekara élén tér vissza Budapestre a 85 esztendős karmesterlegenda, Zubin Mehta. A Bécsi Szimfonikusokkal Andrés Orozco-Estrada és Sarah Connolly, a Mariinszkij Színház Zenekarával Valerij Gergijev, a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral Robin Ticciati és Leif Ove Andsnes, a Bécsi Filharmonikusokkal Thomas Adès, a Drezdai Staatskapellével Christian Thielemann, valamint Julia Kleiter és Christian Gerhaher érkezik a Müpába. Jön Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, a Les Arts Florissants és William Christie, Yolanda Auyanet, Anaïs Constans, John Osborn, és a Le Concert Spirituel is.

Ősszel megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidak. A Müpa a Cziffra György-emlékév egyik kiemelt helyszíne: a legendás művész emléke előtt, születésének 100. évfordulóján olyan kivételes alkotók tisztelegnek, mint Gyenyisz Macujev, valamint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, amely Eötvös Péter Cziffra Psodia című művének ősbemutatójára készül. Az est szólistája Lukács Miklós és a Cziffra100 programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész lesz. Érkezik még többek közt Anoushka Shankar, a hússzoros Grammy-díjas Pat Metheny, és visszatér Avishai Cohen és Jacob Collier is. 2021 augusztusától friss arculattal, kültéri színpaddal, JazzTime néven várja a közönséget a Müpa nyárzáró-évadnyitó jazzfesztiválja. Színpadra lép a Müpa 2021/22-es évadának művésze, Baráth Emőke is,  az évad együttese pedig rendhagyó módon ismét a Győri Balett társulata lesz.

 

További információ a Müpa nyári programjairól és a 2021/22-es évadról:

https://www.mupa.hu/jegyek-berletek/nyari-programok-2021

https://www.mupa.hu/jegyek-berletek/a-2021-22-es-evad

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top