+ Történelem

Megtalálhatták a Párizs kifosztásának megakadályozására indított váltságdíjat

fotó: Museum of Ostróda

Egy halom különleges érmére bukkantak Lengyelország északkeleti részén. A frank birodalomban mintegy 1200 éve vert ezüstérmék a Párizst a vikingektől megmentő váltságdíj részei lehettek.

Ez az első alkalom, hogy a Karoling-dinasztia idejéből ilyen sok érme került elő az országban. Eddig csak három darab ilyen jellegzetes – különleges stílusú, latin felirattal, közepén kereszttel díszített – pénzérmét találtak Lengyelországban – olvasható a LiveScience tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A Frank Birodalmat I. Károly frank császár alapította, területe a 8-10. századra kiterjedt a mai Franciaországra, Németországra, Svájcra és Olaszország északi részére.

A régészek szerint a most talált leletek a viking kereskedelmi városból, Trusóból származhattak, amely a Balti-tenger partján terült el, mintegy 100 kilométerre nyugatra attól a mezőtől, ahol most az érmék előkerültek.

Amennyiben a pénz Trusóból származott, lehetséges, hogy része volt annak az aranyból és ezüstből álló hatalmas váltságdíjnak, amelyet az egyik karoling király fizetett a vikingeknek, hogy megakadályozza Párizs kifosztását.

Az első maroknyi érmét fémdetektorokkal találták meg 2020 novemberében Biskupiec város közelében egy mezőn. A megtalálók leállították a keresést és értesítették a muzeológusokat.

Márciusra Luke Szczepanski régész és munkatársai 118 érmét találtak meg, ezek közül 117-et I. Lajos frank császár uralkodása (814-840), egyet pedig fia, II. (Kopasz) Károly uralkodása (840-877) idején vertek.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Czebe Tóth Krisztina szerint:

  Őszintén remélem NEM ADJÁK ODA A FRANCIÁKNAK a lengyelek.. Már így is van elég rablott holmi a Louvreban.

 2. Gyzoltan szerint:

  Kedves Krisztina! Kérlek ne reménykedj!
  Tételezd fel, hidd el, hogy hamarosan kiderül Izrael jogosultsága, ha valóban jeles értéket képvisel a lelet…
  S ha mégis valami akadály vetődne fel a birtokbavétel ügyében, legfeljebb valami amerikai bíróságon majd …stb…
  (-szinte szokatlan, hogy más is olvassa e lapot, s még hozzá is szól…)

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top