+ Zene

Világsztárokkal jelentkezik a Budapesti Wagner-napok

Az istenek alkonya, fotó: Hirling Bálint

Wagner művészetével találkozni mindig ünnepi élmény, akár a Müpa színpadán, akár otthonunk kényelmében történik. A Budapesti Wagner-napok június 13. és 20. között e kettőt ötvözi: a fesztivál nemzetközi sztárénekesek közreműködésével élőben közvetített, operarészletekből összeállított koncertekkel, dalesttel, valamint a 2019-ben felújított Nibelung gyűrűje tetralógia felvételének első nyilvános közzétételével várja a nézőket a Müpa Home online közvetítéssorozat részeként.

A fesztivált nyitó június 13-i koncert Wagner-varázs I. címmel a szerző alkotói terméséből válogat: A nürnbergi mesterdalnokok, a Lohengrin és a Trisztán és Izolda kerülnek terítékre a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek közreműködésével, a Wagner-napokat a Müpa égisze alatt életre hívó és kezdetek óta vezető Fischer Ádám irányításával. Két megunhatatlan szépségű kedvenc, A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya, valamint a Trisztán és Izolda két kultikus részlete mellett a Lohengrin teljes II. felvonása, valamint III. felvonásának 1. és 2. jelenete szólal meg a Wagner-napok nézői számára jól ismert, világhírű énekesek hangján. A Lohengrin ártatlan lelkű hősnőjét, Elzát a német szoprán, Annette Dasch jeleníti meg, a sötét varázslónő, Ortrud a svéd Iréne Theorin hangján kel életre, gonosz társát, Telramundot a lengyel basszbariton Tomasz Konieczny alakítja, míg Parsifal fia, a grál lovag Lohengrin szólamát a dán tenor, Magnus Vigilius énekli. Iréne Theorint ezen az estén nemcsak Ortrudként, de Izoldaként is hallhatjuk: a Müpa Ring-ciklusainak lelkesen csodált Brünnhildéje kölcsönzi orgánumát a zenedráma női főhősének is.

A fesztivált az utóbbi években rendre visszatérő új szín ismét gazdagítja: június 14-én a jeles német bariton, Michael Volle dalestjét hallhatják az érdeklődők. Az énekest, aki most Wagner és Liszt dalaiból válogat, korábban a berlini Akademie für Alte Musik kíséretével hallhatta a Müpa közönsége. Az 1960-ban született Michael Volle rendszeresen vendégszerepel a londoni Covent Garden, a párizsi Nemzeti Opera, a milanói Scala, a bécsi Staatsoper, a berlini Deutsche Oper és a brüsszeli Théâtre de la Monnaie színpadán. Bayreuthban 2007-ben debütált, sikeres Beckmesser és Hans Sachs. Zongoraművész partnere, az osztrák Helmut Deutsch már számos alkalommal lépett a Müpa pódiumára nagy énekesek társaságában, mindannyiszor csodálatra késztetve a közönséget.

A nyitókoncert egyenrangú folytatását, amely ugyancsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán zajlik, június 16-án követhetik élőben a nézők. Az Wagner-varázs II. című koncerten a szerző két, merőben eltérő műfajú alkotásából látható összeállítás: A bolygó hollandi fontos pillanatai, valamint a Trisztán és Izolda II. felvonása hangzik el olyan énekesek tolmácsolásában, mint a szoprán Catherine Foster és Simone Schneider, a mezzoszoprán Schöck Atala, a tenor Gerhard Siegel és Corby Welch, a basszbariton Albert Dohmen és Tomasz Konieczny. Fischer Ádám Wagner-vezénylésének költőisége, ereje, sodra a Müpában eddig egy-egy estén mindig egyetlen mű keretei között ragadta magával a hallgatót – a mostani Wagner-varázs hangversenyeken számos műben tehetünk kirándulást kalauzolásával.

A Budapesti Wagner-napok A nibelung gyűrűje 2019-ben átalakított koreográfiával és tizenhat órányi vadonatúj mozgóképes anyaggal felújított négy előadásával zárul. A Hartmut Schörghofer rendező által megalkotott Ring felfrissített változatának HD minőségben rögzített felvételeit június 17. és 20. között első alkalommal közvetíti nyilvánosan a Müpa.

Az ingyenesen, regisztráció nélkül megtekinthető, német nyelven zajló előadásokat magyar – illetve a Müpa angol nyelvű honlapján angol – feliratozással közvetíti a Müpa. Az intézmény célja, hogy a tavalyi, online zajló fesztiválhoz hasonlóan idén is új rajongókat szerezzen a páratlan budapesti Wagner-élménynek a világ minden pontjáról.

A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos YouTube csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

Budapesti Wagner-napok 2021

2021. június 13-20.

https://www.mupa.hu/programok/budapesti-wagner-napok-2021

https://www.mupa.hu/media/mupa-home

2021. június 13., 19:30 / Wagner-varázs I.

Bővebben; Facebook-esemény

2021. június 14., 19:30 / Michael Volle dalestje

Bővebben; Facebook-esemény

2021. június 16., 19:30 / Wagner-varázs II.

Bővebben; Facebook-esemény

2021. június 17., 18:00 / A Rajna kincse

Bővebben; Facebook-esemény

2021. június 18., 18:00 / A walkür

Bővebben; Facebook-esemény

2021. június 19., 18:00 / Siegfried

Bővebben; Facebook-esemény

2021.  június 20., 18:00 / Istenek alkonya

Bővebben; Facebook-esemény

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  “Wagner művészetével találkozni mindig ünnepi élmény, akár a Müpa színpadán, akár otthonunk kényelmében történik.”
  Ebben azért annyira biztos nem lehetünk…
  A nemes, kifinomult kultúrájukról elhíresült kirekesztő zsidóság évtizedekig nem engedte be Izraelbe Wagnert! -persze, erre is van magyarázatuk…
  Jó-néhány éve aztán megtörtént a csoda, Wagner műsorra került Izraelben, és láss csodát, sokak várakozását, elvárását nem véve figyelembe, Izrael nem halt hamvába…
  -lehet sajnálkozni, avagy törölni…

 2. Gyzoltan szerint:

  Nos, visszanéztem, hogy lássam, hogy minden továbbit gondosan töröltetek…
  Nincs probléma, a kutya ugat, a karaván halad…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top