+ Képzőművészet

Mégis kiállították Bristolban a ledöntött rabszolgakereskedő szobrát

Kiállították Bristolban a 17. századi rabszolgakereskedő Edward Colston Black Lives Matter tiltakozó mozgalom alatt ledöntött szobrát – számolt be róla a BBC News.

A bristoli kikötőben álló bronzszobrot a Minneapolisban meggyilkolt fekete George Floyd halála miatt kezdődött tiltakozások idején, 2020. június 7-én döntötték le. Péntektől a város M Shed múzeumában tekinthetik meg a látogatók.

A kiállításon, amelyen a tiltakozó mozgalom alatt készült levelezőlapok is láthatók, arra kérik a helyi lakosokat, hogy vegyenek részt egy szavazásban annak eldöntésére, hogy mi történjen a szoborral a tárlat után.

A szobor 1895 óta áll a városban. A Bristol történetével foglalkozó bizottság munkájában részt vevő Shawn Sobers, a Nyugat-Angliai Egyetem tanára szerint a szobor ledöntésének Anglia- és világszerte nagy hatása volt.

Mint kiemelte, az antirasszista mozgalom nem a szobrokról szól.

„A rasszizmust próbálja kiirtani a társadalomból, és egyenlőséget teremteni ott, ahol faji egyenlőtlenségek vannak, amelyek átívelnek a gazdasági különbségeken. A szobrok azonban azt jelképezik, hogy a brit városok mennyire komolyan veszik ezeket a kérdéseket”.

Sobers szerint Colston szobrának kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy az emberek megbeszélhessék a történteket és mélyebben foglalkozzanak a történelemmel. Egyúttal arra is alkalmat ad, hogy megtudják, mit gondolnak a helybeliek, mivel ők élnek együtt ebben a városban.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Gyanús eset…
    Netán a kufár kalmár a rasszista kiválasztottak közül való volt, s így világos lenne, hogy a szobra is tabu, mert ők érinthetetlenek…
    Messze vezethetne, ha a kiválasztottak eltűrnék, hogy tökéletes kultúrájuk sérelmet szenvedhetne…
    -de hát, ki tudja, hogy mi van a háttérben…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top