+ vallás

Elhunyt Bogdan Adamczyk

Ötvenöt éves korában elhunyt Szegeden a hosszú évekig több magyar egyházközségben is szolgáló Bogdan Adamczyk lengyel minorita szerzetes, aki március elején megkapta a magyar állampolgárságot – közölte hétfőn a varsói Waclaw Felczak Intézet hírportálja.

Bogdan Adamczyk április 9-én hunyt el, miután március végén koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak nála.

Lengyelországban 1992-ben tett örök fogadalmat, ezután Magyarországra érkezett, és az egri szemináriumban folytatta tanulmányait. Miskolcon 1993. június 20-án szentelte pappá Seregély István akkori egri érsek.

Bogdan Adamczyk

Szolgált Nyírbátorban, Miskolcon, Egerben, majd egy évig a határon túl, Aradon is. 2005-ben visszatért Lengyelországba, ahol Radomskóban az ideiglenes fogadalmasok mesterének nevezték ki. Egy évvel később újra Magyarországra jött, 2011-ig plébános volt Miskolcon. 2011 végén áthelyezték a rend krakkói kolostorába.

2013-2015-ben a szlovákiai Imreg (Brehov) kolostorának házfőnöke volt. 2014-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen doktori fokozatot szerzett, 2016 januárja és júniusa között Ózdon szolgált.

Későbbi olaszországi és lengyelországi szolgálatát követően 2018-ban ismét visszatért Magyarországra. Kezdetben Miskolcon, majd Aradon volt káplán. Tavaly júliusban a szegedi Szent Miklós- templom és minorita rendház plébánosi és házfőnöki feladataival bízták meg.

2021. március 4-én megkapta a magyar állampolgárságot.

“Lengyelnek született – magyarként halt meg, közben +magyarul+ szolgált”

– idézi a hírportál Bogdan atya rendtársait és barátait, köztük Surján Lászlót, a KDNP volt elnökét, valamint Pawel Cebula Egerben szolgáló lengyel minoritát, Esterházy János boldoggá avatási perének posztulátorát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top