+ Film

Arany Blende – Új filmes díjat hoztak létre a trailereknek

Szeptember 25-én, péntek este osztották ki a magyar filmelőzetesnek járó Arany Blende díjakat az Art+ Cinema moziban. A létezés eufóriája-trailer lett a zsűri szerint legjobb, az Apró mesék előzetese pedig a közönség kedvence.

Azért fontos egy ilyen díj létrejötte, mert az előzeteseknek fontos szerepe van a filmélményben, viszont a filmbemutatók után mostoha sorsra jutnak az emlékezetben. A díjjal végre megkaphatják az az őket megillető helyüket – mondta az átadón Köllő Killa a díj alapítója.

„Hogy évről évre adatbázisba rendeződjenek, és szakértő zsűri kiemelhesse a legjobbakat. Így idővel következtetéseket vonhatunk le trendekről, szándékokról, és arról, hogyan gondolkodnak a filmpromócióval foglalkozó szakemberek a nézőről”.

A beérkezett 48 előzetes közül öt kapott díjat.

A díjak felsorolva itt, aztán lejjebb hosszabban az indoklásokból is idézünk:

Arany Blende 2020 Közönségdíj:

APRÓ MESÉK TRAILER 1#

Trailer vágó: Hargittai László

Kreatív vezető: Szász Attila

https://aranyblende.hu/trailer/142

Arany Blende 2020, a Zsűri Fődíja

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA FILMELŐZETES

Trailer producer/vágó: Bedő Barna

https://aranyblende.hu/trailer/138

Arany Blende 2020, a Zsűri Ezüst Blende díja

DRAKULICS ELVTÁRS FILMELŐZETES

Trailer producer/vágó: Duszka Péter Gábor

Hangdizájner: Tőzsér Attila

https://aranyblende.hu/trailer/151

Arany Blende 2020, a Zsűri Bronz Blende díja

DÉVA TRAILER 1#

Trailer producer/vágó: Nagy V. Gergő

Vágóasszisztens: Szalai Dani

Hangmérnök: Terner Péter

https://aranyblende.hu/trailer/149

Zenebank.hu díja a legjobb zenéért és hangdizájnért:

FOGLYOK FILMELŐZETES

Alkotók: Fehér Marcell és Deák Kristóf

https://aranyblende.hu/trailer/155

Minden díjazott egy átfogó licensz-csomagot kap a Zenebank.hu-tól, ami a következő trailerüket zeneileg lefedi.

A díjakat a zsűri nevében Maros András adta át. Most részletesen leírjuk az indoklásokat és a díjakat, úgy, ahogy a díjátadón elhangoztak:

Az Arany Blende 2020 ZSŰRI FŐDÍJÁT A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA FILMELŐZETES nyerte, a díjat Bedő Barna trailer producer/vágó vette át. A zsűri indoklása:

●    „A létezés eufóriájának trailere a film legjobb mondatait, pillanatait egy olyan önálló műalkotássá formálta, ami elgondolkodtat, lenyűgöz és a film azonnali megnézésére csábít. Technikai megoldásaiban a legjobb hollywoodi trailerek hagyományait használja finoman és erőltetettség nélkül.”

Az Arany Blende 2020 EZÜST BLENDÉJÉT a DRAKULICS ELVTÁRS FILMELŐZETES nyerte, a díjat Duszka Péter Gábor trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása:

●    „Készítője ismeri a célközönséget, tisztában van vele, hogy a magyar nézőket egy fergeteges vígjáték ígéretével a legkönnyebb berántani a mozikba, ezért az előzetest is a vizuális és verbális poénokra fűzi fel kiváló ritmusérzékkel. Gyorsítások, lassítások, zoomolások, metronómszerű hangeffektek, lendületes zene – helyén van minden.”

 

Az Arany Blende 2020 BRONZ BLENDÉJÉT a DÉVA FILMELŐZETES #1 kapta. A díjat Nagy V. Gergő trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása:

●    „Fantasztikus hangulatú, minden sablontól mentes előzetesről van szó, magával ragadó zenével. A szereplők arcközelijén megjelenő finom rezdülések és játékok viszik a nézőt afelé, hogy meg akarja nézni a filmet.”

Az Arany Blende 2020 KÖZÖNSÉGDÍJÁT az APRÓ MESÉK FILMELŐZETES #1 nyerte. A díjat Hargittai László trailer vágó és Szász Attila kreatív vezető vette át, aki egyben a film rendezője is. Az összesen leadott 3115 szavazatból 311-et kapott ez az előzetes, pont száz szavazattal megelőzve a sorban következő Tinnitus című film trailerének szavazatait.

A ZENEBANK.HU DÍJÁT a legjobb zenéért és hangdizájnért a FOGLYOK FILMELŐZETES kapta. A díjat Fehér Marcell, az előzetes egyik alkotója vette át.

A Zenebank Magyarország legnagyobb produkciós zenetára, amely profi világszínvonalú zenei megoldásaival, az egyedi zeneszerzést beleértve, segíti a hazai filmipar műveit.  Az ő szakemberei választották ki a külön kategóriadíj nyertesét, nevükben Brugós László adta át díjukat, amely egy nagy értékű, prémium kategóriás zenei licenszcsomag a következő trailerükhöz. Indoklásuk az alábbi volt:

●    „48 előzetest néztünk meg, megvizsgáltuk, hogyan simul egybe a zene a képi világ és hangulat, hogyan ad ez a három réteg egy varázslatos kombinációt, amely a végén valami többet alkot mint csak a különálló elemek összege. Jó pár filmelőzetes elgondolkodtatott minket a végső eredményt illetően, de egy volt, amelyet minden szempontból egy kicsit különlegesebbnek éreztünk, és ez a Foglyok filmelőzetes.”

A díjátadó után egy rövid, retrospektív vetítés következett a magyar trailerek történetéből az 1940-es évektől napjainkig. Az NFI – Filmarchívum a ‘80-as évekig igazi különlegességeket ásott elő, amiket talán csak a készítés évében láttak utoljára nézők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top