+ Tudomány

A kutyák kiszagolják a koronavírusos beteget a helsinki repülőtéren

Kiképzett keresőkutyákat vetnek be a helsinki repülőtéren a koronavírus-fertőzöttek azonosítására – közölte csütörtökön Ulla Lettijeff, a finn főváros légikikötőjének igazgatója.

A bevetni tervezett tíz négylábú közül négy már a hét elején megkezdte a szolgálatot a repülőtéren, miután a Helsinki Egyetem állatorvos-szakértői felvetették, hogy a kutyák majdnem százszázalékos bizonyossággal ki tudják szimatolni a koronavírust.

„Úgy tudjuk, hogy egyetlen más repülőtér sem próbálkozott még ilyen mértékben a kutyák szimatára támaszkodni a koronavírus ellen”

– mondta Lettijeff.

A Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) csütörtökön figyelmeztetett a koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulására.

Az utóbbi két hétben 798 új fertőzöttet azonosítottak, ami duplája az azt megelőző két hétben regisztrált esetek számának. A pandémia finnországi megjelenése óta mintegy 9300 az igazolt fertőzöttek száma, közülük 343-an elhunytak.

Az erre kiképzett keresőkutyák értesülések szerint képesek kiszimatolni a vírust egy embernél, még mielőtt a tünetek jelentkeznének nála, és mindezt a tesztekhez szükségesnél jóval kisebb minta alapján képesek megtenni. Egy kutyának 10-100 molekulára van szüksége a vírus azonosításához, míg a teszt 18 millió molekulát igényel.

A helsinki repülőtéren az utasok önként jelentkezhetnek „a szimatpróbára”, amihez egy kendővel megérintik a tesztalany bőrét, majd az anyagot egy tálkába teszik, a kutya elé. Ha az állat pozitív eredményt jelez, úgy az utast az egészségügyi részlegbe kísérik.

A finn kormány azt is bejelentette, hogy az esetszám megugrása miatt hétfőtől visszaállítja a júliusban feloldott utazási korlátozásokat, más államok mellett Magyarországra vonatkozóan is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top