+ Színház

Szabó Réka: Meg kell értenünk, hogy mi történik velünk – beszélgetés a Tünet Együttes világáról

A Tünet Együttes új előadása kilóg a korábbi darabok sorából. Szabó Réka, Szász Dániel és Gőz István, a három alapító tag 15 éve dolgozik együtt és most a társulat történetét kínálja fel a– szűkebb és tágabb – helyzet értelmezésére.

Locarno, a fődíjjal --- fotó: Giorgia Bertocchi

A Tünet Együttes vezetője, Szabó Réka gondolt egyet és dokumentumfilmet rendezett. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a nevével sokan a film kapcsán találkoztak először. Nemzetközi sikereket és díjakat hozott a Fahidi Éva holokauszt túlélőről szóló, A létezés eufóriája című film, ami legközelebb a Vancouver Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel október 3-4-én. A film eredeti szándéka a Sóvirág című előadás létrejöttének bemutatása volt. De ennél sokkal több lett belőle, és messze kilépett a kortárs tánc szakmai területéről. De mit kell tudni Szabó Réka egyéb munkáiról?

„A Tünet Együttessel 15 éve keressük, hogyan tudunk érvényes módon megszólalni, hatni, gondolkodtatni, átéreztetni, összetalálkoztatni. Szabadon járunk a műfajok között – a kifejezés eszköztárának végtelenségében, a humor gyógyító erejében és a személyességben hiszünk. Abban, hogy ha elég mélyre ásunk, megtaláljuk a közös emberit. Minden előadásunk külön világ. Nem lehet kitalálni egyikből a másikat. 15 év után, 2019-ben megcsináltuk A tünetegyüttes c. előadást, ami szembenézés a múltunkkal, jelenünkkel, jövőtlenségünkkel. Meg kellene értenünk, hogy mi történik velünk, és eldönteni, hogy mit és hogyan akarunk, mit nem akarunk, és nem csak sodródni a kilátástalansággal folytatott küzdelemmel. Ez a feldolgozó munka rengeteg új energiát hozott a csapatba. Voltunk egy egyhetes intenzív elvonuláson, nyár elején, kísérleti évadot hirdettünk, és nekiláttunk. Ehhez extra jókedvet hozott a film vörös szőnyege a talpunk alatt. Négynapos intenzív Tünet műhelymunkát tartottunk táncosoknak és színészeknek, ahol újra a valódi kísérletezésé volt a terep – ezt folytatva készül majd az új előadás februárra. Voltunk Ózdon a helyi roma telep melletti óvodában, három csoportnak vittük el ajándékba a Kucokot, feldolgozó foglalkozásokkal kiegészítve. A filmet pedig viszem majd a Tököli Börtönbe. Folytatjuk a színházi beavató foglalkozásainkat középiskolások számára, és készülünk egy még titkos közéleti videó blog sorozattal. És azért néhány külföldi filmfesztiválon is ott leszünk, és persze várunk mindenkit az előadásainkon…”

Szabó Réka

A Szabó Réka által rendezett tánc- és színházi produkciókat mutatjuk most be, azokat, amik futnak az újonnan indult évadban, szerte a városban és az országban. Mindazoknak, akiknek a film felkeltette az érdeklődését, és megnéznék a színpadi kreációit is. Az ajánlót elolvasva kiderül, hogy milyen sokoldalú Szabó Réka: hány témában, hány közönséghez, hány stílusban, nyelven és eszközzel tud szólni. Aki nem hiszi, járjon utána…

Legközelebb október 1-jén a Trafóban, a Burok – a táguló idő összehúzódásai című előadás látható, melyet 2019-ben Lábán-díjra jelöltek..

Egy előadás, ami megszüli önmagát.

Négy táncoslány megkísérli a lehetetlent: átéreztetni veled a szülés élményét. Megosztják a saját történetüket, megpróbálják kifordítani mindazt, ami a csukott szemeken, a bőrön, a tudattalanon belül történt. Mindezt humorral, erőteljes fizikalitással, szóval, képpel, hanggal.

Az előadás után Sándor Erzsi moderálásával közönségtalálkozó lesz.

Ezt követi október 4-én a debreceni Csokonai Színházban, a Trafóban 2015-ben bemutatott Az éjszaka csodái. Az azóta teltházzal futó előadás sokakat elkápráztatott már. Budapesten október 24-én a Klebelsberg Kultúrkúriában lesz műsoron, majd a Nemzeti Táncszínházi tűzi műsorára novembertől.

Tánc, tüll, tablet.

Szürreális, félálomszerű trip élmény – élő vizualitással, zenével, tánccal. Weöres Sándor korhatár nélküli költészete éled újra a színpadon; az előadást azonos című látomásverse inspirálta. G. Szabó Hunor (Qualitons) zenéje, Mezei Ildikó és Taskovics Éva élőben mozdgatható vizuális világa, és a Tünet táncosok fonódnak össze egy igazi összművészeti darabban.

Kucok, fotó: Mészáros Csaba

Október 5-én a gyerekeken a sor: kétszer lehet csatlakozni a Kucokhoz. A Nemzeti Táncszínházban játszott Kucok interaktív meseszínház; egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3-7 éves kor között ajánlott.

Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak.

A létezés eufóriája — Campfilm

A Sóvirág című darab, melynek próbafolyamatáról készült A létezés eufóriája című film,  a Vígszínház Házi Színpadán van repertoáron.

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

Burok — fotó: Mészáros Csaba

A Trafóval kezdtük és a Trafóval zárjuk a sort. November 17-én a Trafó Klubban lesz újra A tünetegyüttes – reality a pincében.

Dokumentarista performansz, önreflektív dühkitörés.

A Tünet Együttes új előadása kilóg a korábbi darabok sorából. Szabó Réka, Szász Dániel és Gőz István, a három alapító tag 15 éve dolgozik együtt és most a társulat történetét kínálja fel a– szűkebb és tágabb – helyzet értelmezésére. Hogyan érdemes folytatni a munkát, amikor a csapat tünetegyüttese az ország tünetegyüttese egyben? A független alkotók története mindenkié, aki elvesztette viszonyítási pontjait. Az új előadás a kollektív kiégési szindróma tüneteit tárja fel a társulattól ismert öniróniával és humorral.

A Tünet Együttes részletes műsorát itt találjátok:  http://tunetegyuttes.hu/jegyek

Szabó Réka: Meg kell értenünk, hogy mi történik velünk – beszélgetés a Tünet Együttes világáról
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top