+ Tudomány

Megtalálták az érelmeszesedés gyógymódját

Brit kutatók azonosították az érelmeszesedés mögött álló folyamatot és állatkísérletekben kimutatták, hogy az akne kezelésére általában használt gyógyszer hatékony gyógymód lehet a betegségre.

A Cambridge-i Egyetem és a Londoni King’s College tudósai vezette kutatócsoport felfedezte, hogy az a molekula felelős az érfalak rugalmatlanságát okozó érelmeszesedésért, amelyről korábban úgy vélték, hogy csak a sejteken belül létezik a DNS kijavítása céljából.

Az érelmeszesedés szív-és érrendszeri betegségeket, magasvérnyomást, stroke-ot és demenciát okozhat. Jelenleg nincs hatékony gyógymódja a betegségnek, amelyet a kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkok okoznak, rugalmatlanná téve az artériákat, akadályozva a szervezet vérellátást.

A Brit Szívalapítvány által támogatott kutatásban a tudósok azt találták, hogy a poli(ADP-ribóz) vagy PAR, amely a DNS kijavításában játszik szerepet, vezérli a csontszerű kalcium-lerakódást az érfalakban.

Krónikus vesebetegségben szenvedő patkányokban a kutatók azt találták, hogy az akne kezelésére használt antibiotikum, a monociklin, gyógymódot jelent az érelmeszesedésre, megakadályozza a kalcium-felhalmozódást az érrendszerben.

A több mint egy évtizedes alapkutatás eredményeként született tanulmányukat a kutatók a Cell Reports tudományos folyóiratban tették közzé.

„Az érelmeszesedés mindenkinél előfordul, ahogyan a szervezet öregszik, a dialízisen lévő betegek esetében felgyorsul, esetükben még a gyerekek is szenvedhetnek tőle. Eddig nem tudtuk, mi irányítja ezt a folyamatot, és hogy azt hogyan kell kezelni”

– idézte a Cambridge-i Egyetem közleménye Melinda Duer professzort, a tanulmány egyik vezető szerzőjét.

„Ez a megkeményedés vagy biomineralizáció létfontosságú a csontok képződésében, de az artériákban felhalmozódva számos érrendszeri és más betegséget okoz. Meg akartuk tudni, mi okozza ezt, és miért koncentrálódik a folyamat a kollagén és az elasztin körül, amely az érfal nagy részét alkotja.”

„Évekig azt gondoltuk, hogy az érelmeszesedés a DNS-károsodással áll kapcsolatban és a DNS-károsodás az az út, amelyet számos tényező, mint a dohányzás, a vérzsírok bekapcsolnak”

– magyarázta Cathy Shanahan professzor, a tanulmány társszerzője.

NMR spektroszkópiával a kutatók kimutatták, hogy amikor a sejteket stressz éri és elhalnak, PAR-t bocsátanak ki, mely szorosan kapcsolódik a kalciumionokhoz. Aktiválódva a PAR elkezd nagyobb kalcium cseppeket kibocsátani, amelyek az érfalak rugalmasságát biztosító alkotóelemekhez kötődnek, rendezett kristályokat formálnak, és megkeményednek, rugalmatlanná teszik az ereket.

„Soha nem gondoltuk volna, hogy ezt a PAR okozza. Ez egy véletlen felfedezés volt, de tovább tanulmányoztuk és elvezetett egy lehetséges terápiához”

– mondta Duer.

A kutatók azt remélik, hogy 12-18 hónapon belül elkezdhetik betegeken a klinikai próbákat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top