+ Irodalom

Amikor belefulladtál a nevelésről szóló könyvekbe…

…akkor jön Matthew Syed és felforgat mindent, hiszen, ha a nevelés igazából növelés, akkor ez a könyv többet ér, mint száz makarenkói pofon. Próbáld ki!

Matthew Syed: Szuper vagy! / Szuper vagy! Próbáld ki! [You Are Awesome / The You Are Awesome Journal] – Manó Könyvek, 2019 – fordította Kertész Edina – 160 oldal + 144 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-4036-39-5 és 978-963-4036-40-1

[Az alábbi könyvajánló felnőtteknek – szülőknek/gondviselőknek – szól.
Akkor is, ha gyerek/ifjúsági könyvről esik benne szó.
Tényleg szeretném, ha a gyerekek nem olvasnák el!]

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a gyermeknevelésben – mint oly sok más dologban – több változott az elmúlt ötven évben, mint előtte évszázadok alatt. Ez egyrészt nyilván örömteli, másrészt viszont olyan nyomást helyez a szülőkre (és gondviselőkre), ráadásul olyan káoszhoz vezet, amiben nehéz ép szülőnek maradni. Még nehezebb ép gyerekből ép felnőtté növekedni.

Úgy tűnik, az már kiment a divatból, hogy a gyereket – nem feltétlenül fizikai értelemben – üssük-vágjuk, nyessük-szabályozzuk, korlátozzuk, büntessük. Ma már – remélhetőleg! – nem az a cél, hogy a gyerek akaratát és az önbizalmát megtörtje a szülő / a társadalom. Nem az a cél, hogy egyengyerekekből készült egyenfelnőttek szaladgáljanak a világban. Szerencsére! Manapság inkább az volna a fontos, hogy a személyiség kiteljesedjen, s mindenki megtalálja/megtalálhassa a hivatását. Azt a munkát, amit örömmel, elkötelezetten – és éppen ezért jól – képes csinálni.

Persze, ez sem egyszerű, hiszen a magyar iskolarendszer éppen visszafelé araszol az időben, s éppen a változások miatt az értelmes szülők és a normális pedagógusok kellően elbizonytalanodtak. Mit lehet, mit szabad, mit érdemes? Mi az, amivel tényleg jót teszünk?

Motiválni, de nem úgy!

Matthew Syed könyve – ha bejön a gyereknek – azért nagyszerű, mert leveszi az elviselhetetlennek tűnő terhet a szülő válláról. Matthew Syed – és ezért dicséret illeti a fordítót – ért a gyerekek nyelvén, és olyan grafikusokkal állt össze, akik tudják, hogy „mitől döglik a légy”. (Az első kötetet Toby Triumph, a másodikat pedig Toby Triumph és Lindsey Sagan illusztrálta. Nagyszerűen.) De ez még mindig csak a külcsínről és a stílusról szól, arról, ami miatt a szülő első pillantásra bizalmat szavazhat(hat) a könyvnek!

De ennél fontosabb az, ami a kötetben „üzenetként” megjelenik, s ami első pillantásra ellent mond annak, amit a cím sugall(hat annak, aki látott már gyereknevelős könyvet).

Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit!

– olvashatjuk a borítón, s valljuk, be, ez az, amitől elsőre leveri a szülőt a víz: Láttunk ilyet már eleget, s tudjuk, hová vezet az alaptalanul nagy önbizalom! Ugyanakkor ez lehet az az ígéret, ami a gyereket becsalogatja a könyv „sűrűjébe”, ez az, ami felcsigázza az érdeklődését egy kisebb-nagyobb kamasznak! („Kettős játék” ez, ami – ha a felnőtt átlát a szitán – sikeressé teheti ezt a könyvet, mert nem egy újabb parttalan ego-simogatás!)

Matthew Syed szerint az egészséges önbizalom szükséges az egészséges és sikeres élethez. Lássuk be, ez egy olyan állítás, amivel nem sokra megyünk. De! Matthew Syed azt is állítja, hogy az egészséges önbizalmat, nem képzelgéssel és üres biztatással kell nagyra növeszteni, hanem: munkával és gyakorlással!

Olyan munkával és gyakorlással, amit a gyerek – a büdös kölök – nem szülői nyomás, felnőtti kényszer, lelki zsarolás, vagy anyagi jutalom miatt végez, hanem meggyőződésből. Magától!

Matthew Syed könyve képes arra, hogy – józan paraszti ész szerint összeválogatott példákkal – meggyőzze a gyereket arról, hogy munkát feccölni valamibe, (szinte) bármibe sokkal jobb, mint várni a sült galambot, s tétlenkedve reménykedni: valahogy minden jobb lesz.

Szögezzük le: univerzális megoldások a gyereknevelésben sincsenek!

De, ha a gyerekünknek bejön a könyv első kötete, akkor a másodikat – tele gyakorlati megoldásokkal – már ő maga fogja kérni. S ha ez megtörténik…

Na, akkor nem szabad tétovázni!

Amikor belefulladtál a nevelésről szóló könyvekbe…
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top