+ Történelem

Kivételes felfedezés, olyan, mintha egy földönkívülit találtak volna

Egy lovat és más patás állatokat ábrázoló 12 ezer éves homokkőtáblára bukkantak megelőző régészeti ásatások közben a nyugat-franciaországi Angouleme város pályaudvara mellett.

A 25 centiméter hosszú, 18 centiméter széles és három centiméter vastag kőtábla mindkét oldalán találhatók őskőkorszaki vésetek, a legjobb állapotban azonban egy fej nélküli ló rajzolata maradt fenn, amelyen különösen élethűek a lábak és a paták – közölte a megelőző régészeti feltárásokért felelős francia kutatóintézet, az INRAP.

A fej nélküli ló elfoglalja a kőtábla egyik oldalának csaknem felét. A táblán kevésbé markánsan kivehetők négy másik kisebb növényevő állat körvonalai is, köztük egy másik lóé, és egy feltételezett – szintén fej nélküli – szarvasféléé, amire patájának sajátos formája utal, és talán egy őstuloké. A kőlap másik oldalán egy ló hátsó fele látható nagyon finom kidolgozásban.

A régészeti feltárást egy üzletközpont építése miatt végezték egy olyan helyen, amely „ősi vadászterület lehetett”.

Az angouleme-i lelőhelyen felfedeztek kezdetleges tűzhelyeket is kovakő- és állatcsontmaradványokkal, valamint olyan kavicsokkal, amelyeket felhevítve sütőlapként használtak. A hely vadászati hasznosítására nyílhegymaradványok utalnak.

A francia kutatók szerint ez a prehisztorikus állatábrázolás „kivételes felfedezés”, mert a késő őskőkor végét jelentő Mas d’Azil-i korszak (i.e. 12 300 – i.e. 9600) absztrakt motívumok jellemezte, kései szakaszában ismeretlenek a figuratív ábrázolások.

„Ez az utolsó ábrázolás a paleolitikumból. Olyan, mintha egy földönkívülit fedeztünk volna fel”

– idézte a Le Monde francia napilap honlapja Miguel Biard régészt, az angouleme-i ásatás tudományos vezetőjét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top