+ Képzőművészet

Csató József: Minden egyes csók

Csató József (1980, Mezőkövesd) festményei, tárgyai és installációi jól jelzik a művész stúdió-élmény iránti elkötelezett rajongását. Sokak fejében romantikus ideaként él egy képzőművész műterme. Csató esetében nem is tévednek: műterme klasszikusan színes festékes edényekkel, tubusokkal, ecsetekkel, rongyokkal, a festményekhez készített jegyzetekkel, vázlatokkal, kis makettekkel van tele. Festékfoltok díszítik a falakat és a padlót, mintha a tér munkáinak kiterjesztett háromdimenziós képe lenne.

A Deák Erika Galériában bemutatott legújabb festményei a szenvedélyes és organikus műtermi munka lenyomatai, amelyek alapját az ő alkotói módszerében rendhagyó módon vázlatfüzeteibe készített teljes mű-értékű skiccei szolgáltatták. Úgy tekint erre a sorozatra Csató, mint vázlatfüzet-mitológiákra, amelyek az ő zárt műtermi életének és képi világának igazságai.

Kompozíciói egyesítik a művészettörténeti múlt különböző vizuális nyelveit, amelyekből új, sajátos kontextusokat alakít ki. Ebben a humor és a játékosság jellemezte oldott vizuális világban a formák egyszerű nyelve találkozik pop kulturális és művészettörténeti referenciákkal. Az egyszerre figurális és absztrakt művek boldogan hirdetik az alkotás szabadságát.

Általában elmondható Csatóról, hogy munkáiban egy forma potenciálja kerül repetitív módon felfedezésre és variálásra. Jelen esetben növényi formák, alakokra emlékeztető hibrid figurák, csövek, cseppek, cserepek motívumai és szabadon kitalált „jelek” jelennek meg színektől kicsattanó érzéki festményein. A formákkal való játék, azok egymásba olvasztása, egymást átszelő, átölelő mozgása vezeti Csatót és a mi szemünket is, egyik motívumtól a másikig, egyik képtől a következőig.

  • Minden egyes csók című kiállításának megnyitója a Deák Erika Galériában lesz 2019. május 8. szerda 18.00 órakor. A kiállítás június 8-ig látható.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top