+ Tudomány

Az izraeli űrjármű belecsapódott a Holdba

Keresik az okát az izraeli „űrközpontban” az első magánvállalkozásban készült holdszonda meghibásodásának, amely miatt a Beresit becsapódott a Holdba – jelentette a katonai rádió pénteken.

A csütörtök esti leszállási művelet során a Holdtól 14 kilométerre a Beresit hajtóműve váratlanul kikapcsolt, a holdszonda kapcsolata először megszakadt, majd ismét helyreállt a földi irányítással. Rövid idővel később azonban végleg eltűntek a jelei.

A szakemberek szerint nem sikerült eléggé lelassítani a járművet, amely így belecsapódott a Hold felszínébe és összetört. A hiba okát egyelőre nem tudják a szakemberek, de megpróbálják megismerni az adatok elemzésével.

Az űrjárművet megalkotó SpaceIL nevű vállalkozás elnöke, Morris Kahn dél-afrikai-izraeli milliomos üzletember azt nyilatkozta a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek, hogy ezzel együtt óriási eredményt értek el, és megköszönte a Beresit építésében részt vevő mérnökök munkáját.

Ofer Doron, az Israel Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának vezetője leszögezte, hogy a holdszonda a hajtómű ideiglenes leállása miatt túl gyorsan haladt, és ezért zuhant a Hold felszínére a leszállás eredetileg tervezett helyénél, az amerikai Apolló-11 űrhajó 1969-es landolásának helyszínénél.

„A sebességet csökkentő egyik műszer ismeretlen okból elromlott, ez indította el a hibák láncolatát. De messze ez volt az eddigi legkisebb, mindössze mosógép nagyságú, és a legolcsóbb űrjármű, amellyel valaha is eljutottak a Holdig”

– vélekedett a szakember.

A tervezett Holdra szállást az irányító központban nézte Benjámin Netanjahu miniszterelnök családjával.

„Újra megpróbáljuk”

– mondta a kudarc után Netanjahu.

„Megérkeztünk a Holdra, de legközelebb kényelmesebben akarunk landolni”.

Reuven Rivlin államelnök rezidenciáján gyerekek körében követte az eseményeket. A becsapódás után méltatta az elért eredményt, vigasztalta, lelkesítette és bátorította közönségét.

Izrael azt remélte, hogy az Israel Aerospace Industries állami repülőgépgyár és a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozás közös űrjárműve képes lesz végrehajtani azt, amit eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak sikerült.

Az űrhajót három mérnök kezdeményezésére kezdték építeni, akik a Google versenyére neveztek be, amelyet kilenc évvel ezelőtt Holdon landoló űrhajó építésére írtak ki. Ennek a versenynek tavaly lejárt a határideje győztes kihirdetése nélkül, de az eredetileg húszmillió dolláros díjat kiosztani készülő alapítvány bejelentette, hogy Holdat érése esetén egymillió dollárral jutalmazza a Beresitet. A becsapódás után közölték, hogy az utolsó manőver kudarca ellenére átadják ezt az összeget.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top