Előfordul, hogy az ebszőlőt áfonyaként árulják!
De, ha ebszőlőként kerül elénk, akkor is érdemes odafigyelni, hogy melyik ebszőlőt vásároltuk. Hiszen a hazánkban őshonos gyomnövény, a fekete ebszőlő (Solanum nigrum) kifejezetten mérgező. Ezzel szemben a kerti ebszőlő, ha teljesen megérett, már nem feltétlenül mérgező: főzött állapotában – lekvár, dzsem – fogyasztható:
A Solanum fajok között számos ismert, melynek valamelyik része kifejezetten mérgező. Például a burgonya lombján fejlődő termések, a fekete ebszőlő bogyói stb. A kerti ebszőlő mérgező tulajdonságára vonatkozó irodalmi adatok ellentmondásosak. Az éretlen, belül még zöld húsú bogyók solanin nevű toxint tartalmaznak, ezért mérgezőek. Ilyen állapotban fogyasztani tilos. A termés csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható: általában nem nyersen, hanem főzött állapotban – dzsemnek, lekvárnak feldolgozva – javasolják fogyasztását. Mélyhűtött tárolás után is hasonló módon indokolt feldolgozása. Legjobb ízű, ha már megcsípte a fagy. Ha előbb szüreteljük, tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbónát, hogy az esetleges kesernyés ízét elvegye. Főzzük puhára, mielőtt cukrot adnánk hozzá, mert cukorral főzve megkeményedik.
Az ebszőlő jellemzőiről itt olvashatsz, mielőtt kimennél a piacra…
***