+ Életmód

Van egy gyümölcs a kertemben, ami hihetetlen gyógyítóerővel rendelkezik

khaki

Amikor először megjelent a boltokban, és éppen nem lehetett kapni, meg kellett válogatni, melyik eladónak teszi föl az ember a kérdést: Mikor lehet újra kakit kapni?

Tudtam én mindig, hogy a különösen ízletes gyümölcsöt hozó Khaki (Sharon, vagy még más néven Datolyaszilva) különleges egy jószág, de hogy ennyi jóság szoruljon bele, fogalmam sem volt. Bemásolom ide azt a cikket, amit találtam róla, és Piroska módjára kommentálom. Csak még annyit: amikor először megjelent a boltokban, és éppen nem lehetett kapni, meg kellett válogatni, melyik eladónak teszi föl az ember a kérdést: Mikor lehet újra kakit kapni?

A cikk:

Ha eddig nem is hallottunk róla, érdemes megismerni, hiszen egyaránt hatásos depresszió ellen, ajánlott bőrregenerálásra, de kiváló immunerősítő is. És itt a sor még nem zárult le…

Ismerjük meg! Nálunk még kevésbé ismert, de épp itt az ideje közelebbi barátságot kötnünk vele, hiszen számos gyógyíthatatlannak hitt betegségre lehet megoldás. Ezt az állítást azért jó lenne nem élő példával alátámasztani.

A narancssárga színű gyümölcs Kínában őshonos, de számos ázsiai országban termesztik. Sőt már Magyarországon is megél és terem a khaki fa. Az egzotikus ízű és illatú gyümölcsöt más néven datolyaszilvának vagy sharon-nak is hívják. Sőt, a közvetlen környezetemben kb. 6 db khaki fát tartok számon, de a legtöbb elhagyott kertekben virít, gyönyörű sárga termését a madarak szokták megkopogtatni a fagyosabb hónapokban.

A jól megérett példány íze és illata hasonlít a sütőtök és őszibarack keverékére. A gyümölcs többek közt sok magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és káliumot tartalmaz. Ajánlott a fogyasztása a várandó anyák számára is. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint. Ez nagy hülyeség: egyáltalán nem hasonlít se sütőtökre, se őszibarackra az íze. Az állaga talán a rostosabb őszibarackkal egyezik meg, de ne tovább! Ha valamire hasonlít, akkor inkább egy jó sárgabarackdzsemre, amiben komolyabb gyümölcsdarabokat hagyott anyuka.

Érelmeszesedés ellen

Mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánst, mint a zöld tea, fogyasztása által elkerülhetjük az érelmeszesedést, és a stresszt is csökkenti. Ez a szénhidrátokban gazdag táplálék, védi a szívizmot is. Az biztos, hogy jó a depresszió ellen, mert ha elfogy a tél közepén, nagyon életunt tudok lenni.

Szürkehályog ellen

A datolyaszilva nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és béta-karotint, ezért megvéd a sokakat érintő makula-degeneráció nevű szembetegségtől és a szürkehályogtól is. Na, hálistennek!

Depresszió ellen

Bár a gyümölcs eléggé édes, mégis sok jó szénhidrátot tartalmaz, így ösztönzi az agyi aktivitást, energiával tölt fel, és segít a depresszió elleni küzdelemben. Sőt, néha világítok is tőle.

Erősíti az immunrendszert

Ez a finom és nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs főleg az őszi és tavaszi időszakban kiválóan erősíti az immunrendszert. Fogyasztása segít megvédeni a szezonális vírusos betegségekkel szemben. Ezzel csak az a baj, hogy novemberben terem, és legkésőbb februárig bírja ki. A tavaszi immunrendszert nálam rügyfakadás, az absztinens hóemberek eltűnése, és a kamikázé madarak szokták erősíteni.

Enyhíti a gyomorfájást

Mivel egy lúgos étel, csökkenti a gyomor és a vér savasságát, így normalizálja a gyomorműködést és a terhelést. Szóval tehát mondjuk ki: másnaposság ellen is kiváló!

Megelőzhető a rák

A táplálkozás-szakértők gyakran ajánlják a khaki fogyasztását, hiszen általa megelőzhető és csökkenthető az egyik legkomolyabb, rákot okozó rizikófaktor, a stressz. Azt, hogy a stressz rákot okoz, még ha csak rizikófaktorként is, nem hallottam, de most már tudom, és nagyon örülök neki. Bocsássatok meg nekem, de amikor azt mondják, hogy megelőzhető a rák, mindig az jut eszembe: de hát a rák hátrafelé megy! (Remélem, most megszabadultam ettől.)

Fáradtság ellen

Mivel gazdag tápanyagokban, szervezetünket folyamatosan energiával tölti fel. Serkenti az agy működését, ezért ajánlott azoknak fogyasztani, akik nagyobb szellemi terhelésnek vannak kitéve. Mint én is.

Bőrfiatalító

A khakit gyakran használják kozmetikai szerek alapanyagaként, így ajánlott azoknak is fogyasztani, akik gyorsan ráncosodtak, fáradt, fakó, töredezett a bőrük. A belső fogyasztáson kívül, villával széttörve, egy kis mézzel elkeverve pakolásként is alkalmazhatjuk. Nem ritka, hogy félkilós darabok kerülnek le a fáról. Egy ekkora mézédes izét majszolgatva jócskán marad rajtam arcpakolás, és ha bőrfiatalító, dehogy fogom én letörölni a képemről.

Na, ültetsz egy Khaki fát, cimbi?

12 hozzászólás

12 Comments

  1. Varga Klára szerint:

    Ültetnék én is, mivel imádom ezt a gyümölcsöt, de nem tudom hol a magja. Már ha van ilyen, mert én még nem találtam benne semmi erre utaló dolgot. Megvenném a fát is, ha tudnám hol kaphatnék. Cikk írótól kérnék valami támpontot.

    • Podmaniczky Szilárd szerint:

      Kedves Klára, tudtommal a legtöbb faiskolában kapható, az enyémet, tudtommal Olaszországból szállították. Magról nem hiszem, hogy szaporítható, mert oltvány a miénk is, de nem vagyok szakember, csak fogyasztó.

    • Zsohár Imre szerint:

      Kedves Klára!
      Nincs magja,csak oltással szaporítható,ill gyökeres sarjhajtással.
      Nálam bevált,így lett 2 termő fácskám.

  2. Fekecs Vilmos szerint:

    Jó a cikk, ha ennyi mindenre jó, légy szíves küldjél belőle, mielőtt mind megennéd. A kopasz fejemen hátha ki nő a hajam, a kihullott fogaim helyet ujjak nőnek ki, és 63 évemet megfordítja 36 -ra! Mert én forgatom, de semmi nem változik.

  3. Tímár István szerint:

    Az 1980-as évek végén, amikor Albániából szállították Magyarországra, HURMA volt a becsületes neve ennek a gyümölcsnek. Szerintem ez a legjobb név, a Nagyvásárcsarnokban ma is hurmaként árulják.
    Annyit hozzáfűzök az avatatlan fogyasztóknak, hogy aki nem teljesen éretten kóstolja meg a hurmát, csalódni fog, mert nemhogy nem finom, még szöszmösz-érzetet is hagy a nyelven. Kissé túléretten ad ízelítőt a mennyországból, megéri malackodni vele.

  4. Iboly szerint:

    Hol találhatóak azok a gazdátlan fák? Tényleg nagyon finom ez a gyümölcs , kár veszni hagyni.

    • Podmaniczky Szilárd szerint:

      Úgynevezett zártkertekben vannak azok a gazdátlan fák. Kutyáról nem tudok.

      • Edit szerint:

        Nekem is van. Az idén rengeteg volt rajta. Igaz, ha valaki nem túléretten harap bele, egy életre elmegy a kedve a további próbálkozástól. Csersavas a héja, így az első deres-fagyos napok után kell leszedni. Gyönyörű a fája is. Kártevői nem igen vannak. Az enyém még soha nem volt permetezve. Ennek a fajtának nincs magva, oltással szaporítható. Tavasszal érdemes ültetni.

  5. Judy Major szerint:

    Nagyon élveztem a cikket. Köszönöm. Itt Sydneyben van még két fajtája, az egyik maggal nagy szív akakú, nekem 3 év után magról hozott termést . A másik lehet enni mint az almát, nincs rossz íze ha beért akkor finom puha.

  6. Zsazsu szerint:

    Még egy neve van: persimmon. A hurma grúz szó, és oroszul is így van. Van hosszúkás és kerek. Lekvárállapotig érlelendő. Ha van magja és kikel, abból sem elsz termő fa valahogy, és a telet nem élte túl… Amikor már túlérett, nagyon olcsó a pesti piacon, mert tudatlanok és mert szállíthatatlan. Ilyen okos lettem tőle, na!

    • Agnes szerint:

      Èn Minszkben vásároltam kb. 20 évvel ezelött, volt egyetlen gyümölcs aminek magja is volt, elültettem, kikelt, és mandarin méretü gyümölcsöket hoz. Èn is hurmának hívom 😀

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top