+ Tudomány

Rengeteg pénzt találtak a kunmadarasi repülőtér mellett

A ritka, építkezés közben előkerült leletek feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődnek

MTI Fotó: Mészáros János

Öt-hatezer darab, az első mérések szerint tizenegy kilogramm tizenhatodik századi ezüstpénzt talált egy helyi vállalkozó a kunmadarasi repülőtér melletti egy-másfél hektárnyi építési telken, az eddig megvizsgált érmék mindegyike lengyel veretű – közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze pénteken.

Polgár Zoltán egyedülállónak nevezte a leleteket.

„Ez olyan, mintha Krakkóban találtak volna egy Szent István pénzeiből álló éremleletet”.

A ritka, építkezés közben előkerült leletek feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődnek, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni – jegyezte meg.

Az eddigi vizsgálatok szerint az időben utolsó érme 1578-as, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király verete. A leletek között a leggyakoribb I. Zsigmond lengyel királyi verete, de Brandenburgi Albert első porosz herceg verete is szerepel az érmék között.

Polgár Zoltán elmondta: a viszonylag jó minőségű ezüstből készült érmék súlya egyenként körülbelül kettő gramm, a félgarasok mérete 2,1-2,2 centiméter, a garasé 2,3-2,4 centiméter. A kézi erővel vert pénzek nem teljesen egyformák.

Polgár Zoltán régész mutatja a Kunmadaras határában talált, I. és II. Zsigmond korabeli ezüstvereteket a szolnoki Damjanich János Múzeumban 2018. május 11-én. Földmunkák végzése közben találták a közel 6000 darab, összesen 11 kilogramm súlyú, lengyel feliratú ezüstveretet, amelyek 1520 és 1570 között készültek.
MTI Fotó: Mészáros János

A régész a lelet értékéről elmondta: a szabad városok korabeli számadáskönyvei alapján körülbelül egy század katona havi zsoldjával volt egyenértékű, és a címletek – az aprópénznek számító fél- valamint egész garasok is erre utalnak. Négy ilyen pénzérme egy napi díj volt egy átlagos napi munkáért.

Nagyon sok lengyel pénz volt a vizsgált időszakban, mivel Európában a legtöbb ezüstöt Erdélyben és a Felvidéken, tehát a Magyar Királyság területén bányászták, amikor az két részre szakad a török hódítás miatt. Tallérokat, nagy értékű pénzeket verettek, a kis értékű forgalmi pénz verése akkoriban szinte megszűnt, ezért áramlottak be a német és a főleg lengyel pénzek.

Polgár Zoltán arról is beszámolt, hogy az ezüstpénzeket restaurálni fogják a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol a közönség is megtekintheti majd az érméket május 26-án, a Régészet Napján.

Rengeteg pénzt találtak a kunmadarasi repülőtér mellett
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top