+ Film

Őrizetbe vették a mozifilm miatt gyújtogatást szervező radikális keresztényt

A szélsőségesek fenyegetései és a filmmel összefüggő három gyújtogatás miatt elmaradt a szuperprodukció moszkvai premier előtti bemutatója.

Törvénysértésre való felbujtás gyanújával őrizetbe vették szerdán egy orosz radikális keresztény csoport vezetőjét, akit a hatóságok bűnrészesnek tekintenek az utolsó cár és egy balett-táncosnő szerelméről készült, Matilda című film elleni tiltakozásul elkövetett gyújtogatásokban.

Alekszandr Kalinyint, a Keresztény Állam – Szent Oroszország elnevezésű szélsőséges csoport vezetőjét a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium szélsőségességekkel szembeni harcért felelős osztályának munkatársai vették őrizetbe. Kalinyin az Alekszej Ucsityel által rendezett filmet műsorra tűző mozik felgyújtására buzdított.

A csoport vezetője mellett két másik személyt is őrizetbe vettek, a gyanúsítottaknál házkutatást tartottak. A hatósági intézkedés Moszkvában, illetve Lipecki megyében történt, annak a nyomozásnak a keretében, amelyet az Ucsityel ügyvédje, Konsztantyin Dobrinyin moszkvai irodájánál szeptember 11-én felgyújtott személygépkocsik ügyében indítottak.

Az alkotás, amely csak október 26-tól kerül majd a nagyközönség elé, azt a szerelmi viszonyt dolgozza fel, amely az orosz trónörökös – a későbbi II. Miklós cár – és Matilda Kseszinszkaja lengyel származású szentpétervári balerina között alakult ki. Arra hivatkozva, hogy Oroszország utolsó uralkodóját – akit családjával együtt meggyilkoltak a bolsevikok – az ortodox egyház szentté avatta, a filmet vallási fanatikusok és szélsőséges nacionalisták kegyeletsértőnek, illetve hit- és nemzetellenesnek bélyegezték.

A szélsőségesek fenyegetései és a filmmel összefüggő három gyújtogatás miatt elmaradt a szuperprodukció moszkvai premier előtti bemutatója, Oroszország legnagyobb forgalmazója pedig úgy döntött, hogy biztonsági megfontolásokból nem tűzi filmszínházai műsorára a Matildát. A premier előtti vetítést végül Vlagyivosztokban tartották meg.

Az orosz ortodox egyház elhatárolódott a filmmel kapcsolatos agresszív megnyilvánulásoktól, Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter pedig múlt szerdán fellépésre szólította fel a rendvédelmi szerveket a “fékeveszett aktivisták” ellen, akik nyomást próbálnak gyakorolni az államra és a filmiparra azért, hogy megakadályozzák Ucsityel filmjének vetítését.

KORÁBBAN >

Bemutatták a filmdrámát, ami miatt felgyújtással fenyegetik az orosz mozikat

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top