+ Film

Bemutatták a filmdrámát, ami miatt felgyújtással fenyegetik az orosz mozikat

Moszkva központjában ismeretlenek felgyújtottak két gépkocsit, hátrahagyott üzenetükben azt írták, hogy a Matilda miatt gyújtottak tüzet. 

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

A film bemutatóját márciusra tervezték, ám vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték a pravoszláv egyház által szentté avatott cár emlékének megsértése miatt.

Az illetékes orosz hatóságok engedélyezték a film forgalmazását, ám a többszöri halasztás miatt csak október 26-án kerülhet a mozikba. Ahhoz, hogy a filmet nevezzék az amerikai filmakadémia díjára, október elsejéig be kellene mutatni hazai filmszínházban.

A Goszfilmfond, amelynek kezelésében van a moszkvai mozi, ahol levetítették volna a hónapok óta viták, tiltakozások kereszttüzében álló filmet, technikai okokkal indokolta a lemondást az után, hogy Moszkva központjában ismeretlenek felgyújtottak két gépkocsit, hátrahagyott üzenetükben azt írták, hogy a Matilda miatt gyújtottak tüzet.

Kedden újabb mozihálózatok jelentették be a nézők biztonságára hivatkozva, hogy elállnak a film vetítésétől. A Cinema park és a Formula kino egyesített filmszínházlánc sajtószolgálata a film ellenségeinek fenyegetőzéseivel és a nézők biztonságának megóvásával indokolta, hogy nem tűzi műsorra az alkotást.

Kényszerűségből cselekedtünk így, nagyon sok filmszínházunk van Oroszország 28 városában, mi felelünk értük

– jelentette ki Alekszandra Artamonova, a cég szóvivője.

A mozihálózat keddi sajtószolgálati közleménye idézte Roman Linyint, a cég igazgatóját, aki szerint lehet, hogy a közelmúlt eseményei „megnövelték a film kereskedelmi potenciálját, de számunkra nézőink biztonsága marad a prioritás”.

Alekszej Ucsityel kedden a vlagyivosztoki előzetes vetítés után elmondta, hogy

a távol-keleti városban 40 perc alatt elkapkodták a jegyeket, amelynek egyik filmszínháza öt termében egy időben mutatták be a filmet.

„Semmilyen incidens nem történt. Az egészet felnagyították, biztos vagyok abban, hogy nem is lesz semmilyen incidens. Vlagyivosztok ezt megmutatta” – hangoztatta, hozzátéve, hogy a film végén minden teremben zúgott a „bravo”.

A látványosnak ígérkező Matildát, amelyről a nagyközönség eddig csak a némi meztelenséggel fűszerezett előzetes alapján alkothatott fogalmat, hónapokkal ezelőtt Natalja Poklonszkaja volt krími ügyész, orosz alsóházi képviselő támadta meg elsőként, azt állítva, hogy az sérti a keresztény hívők érzéseit. Poklonszkaja megpróbálta elérni az alkotás betiltását.

A Keresztény Állam – Szent Oroszország elnevezésű szervezet az év elején levelében országszerte gyújtogatással fenyegette meg a moziigazgatókat arra az esetre, ha a film műsorra tűzése mellett döntenének.

Szélsőséges hívők és keményvonalas nacionalista csoportok látatlanul is oroszellenesnek és szentségtörőnek bélyegezték az alkotást. (A bolsevikok által 1918-ban Jekatyerinburgban meggyilkolt uralkodót az orosz ortodox egyház szentté avatta, az ugyancsak a vörös terror áldozatává vált családjával együtt.)

A bírálók egyebek között azt is kifogásolták, hogy az év kasszasikereként beharangozott filmben a cárt a német Lars Eidinger, a balett-táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska alakítja.

Mintegy félszáz orosz filmalkotó februárban nyílt levélben tiltakozott a cenzúra ellen, hangsúlyozva, hogy világi, demokratikus államban kívánnak élni.

Vlagyimir Putyin elnök július közepén élő adásban kijelentette, hogy a Matildát „senki sem akarja betiltani”. Elmondta, hogy személyesen ismeri és tiszteli Ucsityelt, akit hazafias érzelmű embernek tart. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kíván beavatkozni a rendező és a képviselő vitájába, akinek az elnök szerint „szintén joga van saját véleményhez”.

Az orosz ortodox egyház elhatárolódott a filmre hivatkozó támadásoktól.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Stalin Leninson szerint:

    Minek betiltani???? Akinek nem tetszik ,nem nézi meg.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top