Kádár János a Gagarin erőmű vezetőjével a trópusokon

kádár gagarin

Weiler Péter újra akcióba lendült, ezúttal nem közéleti performerként, hanem képzőművészként. Legújabb szeptemberi kiállítási anyagából ízelítőül mutatunk egy képet, amelynek eredetéről kérdeztük:

Én 74-ben születtem, és az első portré, amit megrendelésre készítettem, az egy Kádár János kép volt. Az óvónőm kérte fel a kiscsoportot, és mi büszkén teljesítettük. Otthon megmutattam, és a szüleim elborzadtak, hogy már ilyen korán elkezdte mosni az állam az agyunkat.
Az óvónő egyéni túlkapása volt, de az élmény mély nyomot hagyott bennem.
Most 37 évvel később újra nekivágok a témának. Felnőttként, aki megélte a rendszerváltást.
A sorozat egyik első képe, amit megmutatok, a Kádár János a Gagarin erőmű vezetőjével a trópusokon címet kapta. Izgalmas vizuális koktélt szeretnék keverni a 60-70-es évek történelmi abszurditásából, a gyerekkorunk emlékeiből.

Az Üdvözlet Aligáról című kiállítás a Godot Galériában 2017. szeptember 13-án nyílik.
A megnyitót Gothár Péter tartja.


  • schulhoff hedvig

    Ez a képzőművész úr vagy nem mond igazat, vagy összekeveri az éveket, esetleg nem óvónő volt a rajz témaválasztója.Három évesek a kiscsoportosok. Még a ceruzafogást is csak 4 évesen ismerik meg, a kiscsoportban csak zsírkrétával “rajzolnak”. Ez remélem még ma is így van. rajzolásról azért nem beszélhetünk, mert még a kezdeti firkákba belelátunk valamit. fészket, kerítést, létrát, napocskát a fejes-lábas ábrázolásba, stb. Akinek van, volt 3 éves gyermeke, tudja, hogy igazat mondok. Sok mindenféle abszurdum megtörténhetett régen és megtörténhet manapság is, de azt nem hiszem, hogy kiscsoportosokkal Kádár Jánost rajzoltathatott valaki.