+ Történelem

J. F. Kennedy fiatalkori naplójában megjósolta a Hitler-legendát

A naplót Kennedy 28 évesen írta, 1945 nyarán, amikor katonai szolgálata után Európában járt laptudósítóként, s eljutott a néhai diktátor bajorországi házához is.

Elárverezik a néhai John Fitzgerald Kennedy fiatalkori  naplóját, amelyben a meggyilkolt amerikai elnök – még ifjú  laptudósítóként –  Adolf Hitlerről is írt.

A kézzel írt napló eredeti példánya az amerikai közszolgálati rádió (NPR) tudósítása szerint április végén kerül kalapács alá, akkor árverezik el a massachusettsi Bostonban.

A napló eddig Deirdre Henderson tulajdonában volt, aki Kennedy egyik munkatársaként dolgozott, amikor a politikus még nem elnök, hanem szenátor volt Washingtonban. A naplót Kennedy 28 évesen írta, 1945 nyarán, amikor katonai szolgálata után Európában járt laptudósítóként, s eljutott a néhai diktátor bajorországi házához is.

Hitler az őt övező gyűlöletből az egyik legjelentősebb  alakként fog kiemelkedni –  írta Kennedy. A leendő amerikai elnök szerint

Hitlerben volt valami, amiből a legendák szoktak születni.

Kennedy fiatal újságíróként úgy fogalmazott: Hitlert határtalan hatalmi ambíciója a világbékére veszélyes emberré tette, de rejtély vette körül azt, ahogyan élt és ahogyan meghalt, s ez a rejtély – mint írta –  tovább erősödik majd a halála után is.

Az amerikai közszolgálati rádió idézte a 61 oldalas napló árveréséhez Deirdre Henderson által írt kísérőszöveget is. Ebben Henderson leszögezte:

Amikor Kennedy azt írta, hogy Hitlerben ‘volt valami, amiből a legendák szoktak születni’, akkor a diktátort övező rejtélyekre utalt, és nem arra az ördögi személyre, akit a világ ismert.     

Henderson hangsúlyozta:

Kennedy sem ebben a naplójában, sem másutt, soha nem tanúsított rokonszenvet a náci bűnök és a nácizmus iránt.

A naplóban egyékbént – amelyet történészek az egyetlen Kennedy-naplónak tartanak – az Egyesült Államok  későbbi  elnöke a többi között írt Winston Churchillről is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top