+ Színház

Átadták az első Psota Irén-díjat

A díjátadó gálaesten összegyűltek a nemzet színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas Psota Irén pályatársai, hogy megidézzék emlékezetes alakításait.

Átadták az első Psota Irén-díjat pénteken a Madách Színházban, az elismerést Hegyi Barbara, a Spirit Színház jelöltje kapta – közölte a Psota Irén Alapítvány.

Psota Irén emlékére Almási Éva, a nemzet színésze hozta létre az alapítványt, amely mostantól minden évben díjat adományoz annak a színpadi sokszínűségét és tehetségét bizonyító színésznőnek, akinek kiemelkedő képességei Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyultak.

A díjra minden magyarországi színház állíthat jelöltet. Hegyi Barbarát a Spirit Színház terjesztette fel az alapítvány kuratóriuma által odaítélt elismerésre Az ajtó és az Ölelj át című előadásokban játszott szerepeiért.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Psota Irén-díj egy ezüst plakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A plakettet Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette. A díjjal 500 ezer forint jutalom is jár.

A díjátadó gálaesten összegyűltek a nemzet színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas Psota Irén pályatársai, hogy megidézzék emlékezetes alakításait, felejthetetlen lényét, vibráló egyéniségét. A programban helyet kapott számos archív felvétel, emlékeztetve a színésznő utolérhetetlen tehetségére, virtuóz játékkedvére és kisugárzására, amelyet generációk csodáltak és ünnepeltek.

A Madách Színházban megrendezett gálaesten, amelynek műsorvezetője Gallusz Nikolett és Nagy Sándor volt, közreműködött Bencze Ilona, Csákányi Eszter, Dunai Tamás, Eszenyi Enikő, Für Anikó, Haumann Péter, Hirtling István, Hűvösvölgyi Ildikó, Jávori Ferenc, Kerékgyártó Edina, Kiss Mari, Kocsák Tibor, Kökényessy Ági, Lőte Attila, Lukács Sándor, Müller Péter, Szakály György, Szirtes Tamás, Tóth Enikő, Törőcsik Mari, Ungvári Tamás, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top