+ Tudomány

Hétfőn kémleld az eget: olyant láthatsz, ami nincs is!

szuperhold

A szuperholdas híradások újra és újra felbukkannak. Szuperhold – gigahülyeség.

Újabb szuperholdról szólnak a híradások: Páratlan közelségbe kerül november 14-én a Földhöz égi kísérőnk, az úgynevezett szuperhold ezúttal sokkal nagyobb és fényesebb lesz, mint bármikor az elmúlt csaknem 69 év során, s a legközelebbi hasonló látványosságra 18 évet kell várni.

A köznyelv szuperholdnak nevezi, amikor a holdtölte az égitest ellipszis alakú pályájának a Földhöz legközelebbi pontján következik be. Ilyenkor az égitest látszólagos mérete körülbelül 14 százalékkal haladja meg szokásos nagyságát, fényessége pedig 30 százalékkal nő. Átlagosan minden 14. holdtölte szuperhold.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA adatai szerint a Hold november 14-én “mindössze” 356 ezer 508 kilométerre lesz a Földtől. Ez 46,7 kilométerrel kisebb távolság, mint volt a legutóbbi rekorder szuperhold alkalmával, 1948. január 26-án. A rendkívüli szuperhold az egész Földről látható lesz jó idő esetén szabad szemmel is, de látcsővel vagy teleszkóppal minden korábbinál jobban kivehetők lesznek a Hold felszínének részletei.

Számítások szerint 2034-ben égi kísérőnk még jobban megközelíti bolygónkat, a szuperholdat akkor “alig” 356 ezer 445 kilométer választja el a Földtől.


Ugyanakkor a csillagászok szerint nem létezik a „szuperhold”:

A “szuperhold” nem létező, mi több, felesleges csillagászati szakkifejezés lenne, ha létezne; de éppen ezért nem is létezik, nem használjuk a szak- és amatőrcsillagászatban. Ennek ellenére “természetesen” a média, a szenzációvadász, szerepelni vágyó ismeretterjesztők stb. csak azért is felidézik egyre-másra – írja a csillagászati hírportál a Szuperhold: gigabutaság című tudományos cikkében.


Hogy miért nincs szuperhold, szupermars, minihold, gigahold, arról az említett  Szuperhold: gigabutaság című cikkben olvashatsz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top