+ Történelem

2000 éves lóversenyszabályokat találtak Törökországban

A lelet tanulsága szerint a modern világ lóversenyeivel szemben az akkori lóversenyeket úriemberhez méltó szabályok uralták.

Keresés a weben

Lóversenyszabályokat véstek arra a kétezer éves kőtáblára, amelyet a Törökország középső részén fekvő Konya tartományban tártak fel régészek a hét elején.

A kőtábla egy ókori zsokénak állított emlékmű része, a Lukuyanus nevű zsoké a római birodalom térségbeli terjeszkedésének korai időszakában halt meg – adta hírül a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap honlapja.

Hasan Bahar, a Selcuki Egyetem történelem tanszékének professzora elmondta, hogy

a feltárt hely egy lóversenypálya volt. Ez a kőtábla utal egy római kori zsokéra, akit Lukuyanusnak hívtak. A kőtábláról jobban megértjük azt, hogy ebben a térségben lóversenyeket tartottak, lótenyésztéssel foglalkoztak.

Ilyen emlékműveket az ókori anatóliai hettiták építettek a környező hegyekben, amelyeket szent helyként tiszteltek

– tette hozzá a professzor.

33C62F1500000578-0-image-a-33_1462269087157

A kőtáblán lóversenyszabályok vannak. Arról szólnak, hogy ha egy ló elsőként érkezik a célba, akkor nem vehet részt más versenyeken, sőt a győztes ló tulajdonosának másik lova sem vehet részt másik versenyen. Ily módon lehetőséget adtak másoknak is a győzelemre. Ez egy csodálatos szabály, amely azt mutatja, hogy a modern világ lóversenyeivel szemben az akkori lóversenyeket úriemberhez méltó szabályok uralták

– magyarázta a professzor.

Bahar elmondta, hogy soha nem látott még hasonló kőtáblát, amely sport- vagy versenyszabályokat tartalmazott volna.

Vannak ókori források, amelyek megemlítik a lóversenyeket, de olyan nincs, amely szabályleírást tartalmazna. Elmondhatjuk, hogy ez a kőtábla a lóversenyszabályok leírásának egyik legrégebbike

– hangsúlyozta a török professzor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top