+ Fotó

Horogkereszt és nyílt antiszemitizmus – Régi fényképek a Városligetről

Noha eredetileg békebeli képeket kerestünk a Ligethez, és találtunk is jó néhányat, a 40-es évekből származó kordokumentumok után már nem tudnánk bemutatni a csónakázó párokat vagy az 1900-as évek elejéről megörökölt jégkorcsolyázókat.

Vigyázz a parkra, mert (az) egészségedet védi! – figyelmeztet a Városliget egyik padján a felirat 1957-ből. A Liget átalakításának apropóján összeszedtünk néhány, a park fénykorát bemutató felvételt a Fortepan oldaláról, amelyek között bizony ráakadtunk a sötét idők emlékeire is.

Noha az ötvenes évek szűk levegője, Rákosiék rémuralma és az 56-os forradalom leverése borzasztó volt, ezzel együtt az ’57-ből származó üzenetet, ha ideológiailag lecsupaszítjuk, most is érvényesnek érezzük. Vigyázzunk a parkra, mert az egészségünket védi.

NÉMETH TAMÁS / FORTEPAN 1957.

NÉMETH TAMÁS / FORTEPAN 1957.

Pláne a mai dolgok ismeretében, amikor a Városliget beépítését ellenző Ligetvédők éjjel-nappal őrzik a halálraítélt fákat. Legutóbb április 24-én demonstráltak a Liget-projekt ellen. Ők mentették meg a kivágástól többek között az Olof Palme-ház legendás hírű nyugati ostorfáját, amely már egy korabeli fényképen is jól látható. (Az 1940-ben készült fotón még nincs ott a lépcső.)

SOMLAI TIBOR / FORTEPAN / 1940.MAGYARORSZÁG BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET Olof Palme sétány (Stefánia út), Magyar Alkotóművészek Háza. Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra Műcsarnoknak épült.

SOMLAI TIBOR / FORTEPAN / 1940.MAGYARORSZÁG BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET. Olof Palme sétány (Stefánia út), Magyar Alkotóművészek Háza. Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra Műcsarnoknak épült.

A Városliget Zrt. faápolási programjának keretein belül ugyanis eredetileg ezt a legalább hetvenes évet fát is ki akarták vágni, ám a Ligetvédők megakadályozták. A fa megmenekülésének történetet az alábbi videóban elmeséli Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Az 1896-os, a Városligetben május 2-án megnyitott Millenniumi kiállítás viszont még a boldog békeidőket idézi: az október 31-ig tartó rendezvényre hatmillióan voltak kíváncsiak.

AJÁNLÓ:

Ökölből kinövő fával demonstráltak a Liget-projekt ellen

Rémisztő, hogy mi történhet a Városliget fáival – videó

György Péter és Persányi Miklós is aláírta a Liget-projektet támogató petíciót

• Bródy és Szörényi is aláírta a Liget beépítése ellen indított petíciót

Civilek tüntettek a Városliget-projekt ellen

A Magyarország ezeréves történelmét és modern vívmányait bemutató átfogó tárlatot 240, ideiglenesen felhúzott pavilonban mutatták be. A török kori Buda hangulatát idéző Ős-Budavár, a később a II. világháborúban elpusztult Iparcsarnok mellett a közönség bizarr és rasszista látványosság miatt özönlött az ingyenesen látogatható Állatkertbe: 250 bennszülöttet állítottak ki a „Néger-faluban”, ahol a nagyérdemű tátott szájjal vizslathatta a szerencsétlen embereket, akik törzsi „jelmezben” élték hétköznapjaikat.

Ellenségeskedésnek, czivódásnak nyoma sincs. Szelid ez a faj, békeszerető; aztán a telep kitünően is van szervezve. Sehol rosz szag ennyi vad ember közt! Ez igazán bámulatos. Nem éreznek semmiben hiányt; jó húsban vannak, elégedettek; s csodák csodája, nem koldúlnak!

– olvashaó a Vasárnapi Ujság 1896. augusztus 30-án megjelent Egy darab Afrika Budapesten című írásban.

Az emberállatkertek egyébként nagy népszerűségnek örvendettek a 20. század fordulóján a fejlődő nyugat nagyvárosaiban, úgy mint Berlinben, Párizsban, Londonban, Brüsszelben vagy éppen New Yorkban.

PESTI BRÚNÓ / FORTEPAN 1941

PESTI BRÚNÓ / FORTEPAN 1941

A budapesti Néger-faluról azonban nem találtunk felvételeket a Fortepanon, ellenben teljesen ledöbbentünk az 1942-42-ből származó képeken: a horogkeresztes zászlóval borított Iparcsarnokon, a független „új magyarság” jelszavain, vagy a Budapest Nemzetközi Vásár Pesti Újság nyíltan antiszemita pavilonján, ahol óriási feliratban olvasható a szalagcím: „zsidómentes Magyarországért harcol a legnagyobb példányszámú magyar lap a nemzetiszocialista Pesti Újság!”.

FORTEPAN/ALBUM002 1942

FORTEPAN/ALBUM002 1942

És ekkor még csak 1942-őt írtunk, a haláltáborok azonban már javában működtek, valahol messze tőlünk, nyugaton, amelyekről hitték is meg nem is, hogy valóban léteznek. Az ominózus kép Szent István ünnepén, a magyar államalapítás 941. évfordulóján, augusztus 20-án készült. Az akkori vallás- és közoktatásügyi minisztere neve pedig ismerősen cseng, bizonyos Hóman Bálint.

FORTEPAN ALBUM002 1941

FORTEPAN ALBUM002 1941

Noha eredetileg békebeli képeket kerestünk a Ligethez, és találtunk is jó néhányat, a rossz szájíz bennünk maradt, a negyvenes évekből származó kordokumentumok után pedig már nem tudnánk bemutatni a „szocializmus legvidámabb barakkjának” vicces, színes körhintás képeit, a nyugodtan csónakázó párokat vagy az 1900-as évek elejéről megörökölt jégkorcsolyázókat.

Mutatjuk inkább a negyvenes éveket, és kérünk mindenkit, vigyázzon a Fákra!

FORTEPAN/ALBUM002 - 1946. Háttérben a II. világháború során kiégett Iparcsarnok.

FORTEPAN/ALBUM002 – 1946. Háttérben a II. világháború során kiégett Iparcsarnok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top