+ Életmód

Rémisztő, hogy mi történhet a Városliget fáival – videó

Városliget

Megyeri Szabolcs: olyan gyakorlati aspektusból próbálom megközelíteni a témát, mely tisztán kertészeti oldalról érinti a Városliget átépítésének témakörét, mégpedig a fákat a középpontba állítva.

Megyeri Szabolcs kertész egy videóban foglalja össze, milyen következményekkel járhat a gyakorlatban a Városliget tervezett beépítése, mi lesz a kivágott fákkal és miért is nem működhet az ígért telepítés. Teszi ezt úgy, hogy közben a főváros korábbi beruházásainak helyszíneit – például a Keletit, a Hungária körúton az 1-es villamos vonalát, a Pascal strandot – járja végig, és mutatja meg, mi lett a fákkal, amiket a kivágott példányok helyett telepítettek be.

(…) olyan gyakorlati aspektusból próbálom megközelíteni a témát, mely tisztán kertészeti oldalról érinti a Városliget átépítésének témakörét, mégpedig a fákat a középpontba állítva

– olvasható a kertesz.blog.hu-n.

Azzal ugyanis senki nem foglalkozik, hogy hogyan nőnek meg ezek a fák. Eláruljuk, sehogyan. A helyzet siralmas:

(…) A telepített fáknak már csak a helye van meg, a tuskója, egy-egy még éldegél (…) Félhalott, alig élő torzók maradnak csak a helyükön egy évtizeddel az átadás után. (…)

Megyeri Szabolcs nyolc pontban foglalta össze véleményét, ami tőmondatokban a következő:

A Városliget újragondolása, átépítése minden tervváltozat szerint jelentős számú fa szanálásával fog járni. (…)

(…) A megfelelő ütemű növekedés egyik állandó meggátlója a rendszeres öntözés hiánya. (…)

(…) a fák növekedése a hely szűke miatt amúgy is lassú, az öntözés pedig még kardinálisabb kérdés az ilyen helyeken. Árnyékadó funkciójukat sem töltik majd be ezek a példányok, a terület ligetes, zöld jellege így nem alakulhat ki. (…)

(…) Az új telepítések nagyon-nagyon hosszú ideig meg sem közelítik majd látványban azt, amit ligetként, parkként elvárnánk. (…)

(…) a gyorsan növő fajokkal, fajtákkal a gyors elöregedés miatt ezek 20-25 év múlva ki is esnek a rendszerből, (…) gyakran balesetveszélyesek

(…) a megmaradó példányok várhatóan jelentősen megsínylik majd a munkálatokat, (…) az építkezések közben megsérülő vagy kipusztuló fák nem szerepelnek a pótlási tervekben. (…)

(…) A városliget fák szanálásakor várhatóan hamarabb kerülnek kijelölésre azok a kertészeti szempontból kevésbé értékes fák (mint például a bálványfák) melyek a honi klímaviszonyokat, és a városligeti helyi adottságokat jobban tolerálják, mint az értékesebb díszfák. zöld lombtömeg felülete jelentősen csökken, az utánpótlás pedig csak hosszú évek alatt érkezik majd meg. (…)

A TELJES CIKK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top