+ Történelem

Egyelőre nem tudni, milyen emberi maradványokat találtak az Újpesti piacnál

A csontok eredetének tisztázása érdekében a rendőrség helyszíni halottszemlét tartott, amelynek során megállapították, hogy a csontok háborús eredetűek.

Vélhetően második világháborús katonák maradványai kerültek elő a fővárosban, az Újpesti piac építkezési munkálatai során.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn közölte: a múlt hétvégén érkezett bejelentés arról, hogy az István úton vélhetőleg emberi csontokat találtak.

A csontok eredetének tisztázása érdekében a rendőrség helyszíni halottszemlét tartott, amelynek során megállapították, hogy a csontok háborús eredetűek, így a helyszínt átadták a Honvédelmi Minisztérium (HM) Kegyeleti Csoportjának.

A HM azt közölte: szakértőik hétfőn megkezdték a helyszíni vizsgálatokat. Az elsődleges információk szerint feltehetően több egykori szovjet katona maradványai kerültek elő. További részleteket egyelőre nem közölt a tárca. A vizsgálatok nagyjából egy hétig tarthatnak.

Újpest honlapján azt írták: az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. pénteken tett bejelentést az Újpesti Rendőrségen, amely szerint emberi maradványokat találtak az építkezés során. A kivitelező tájékoztatása szerint a távhővezeték nyomvonalán feltehetően emberi csontot, ruhamaradványt, valamint egy katonai kulacsot találtak.

Wintermantel Zsolt, a kerület fideszes polgármestere Facebook-oldalán azt írta, hogy egyes források szerint a szovjetek géppuskafészket telepítettek a főplébánia tornyába a második világháborúban.

Majd így folytatja:

Ez a század eleji fotó talán épp onnan készült. Ahogy az ismertetőjében olvasható: „Elöl az István (Szent István) tér, a távolban belátunk a Sándor (ma Liszt Ferenc) utcába. A kép a templom tornyából készülhetett… Az újpesti lelet eredete, története még kérdés. De talán élnek még köztünk olyanok, akik emlékezhetnek, vagy sejthetnek valamit. Segítsünk, akár ötletekkel is, a rejtély megoldásában!”

újpest anno

A polgármester fölvetésére válasz is érkezett:

Édesanyám emlékei szerint a sárga keramitos parkoló helyén légoltalmi víztározó volt, ami az egykori szovjet emlékmű helyén kezdődött. A géppuskafészkes történet érdekes, de nem releváns, mert harctevékenység nem volt a városban. A szovjetek az Újpest és Rákospalota környéki külső harcokban sebesült embereiket újpesti kórházakba gyűjtötték össze, valószínűleg a meghalt sebesülteket temethették a légó tározóba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top