+ Képzőművészet

Milyen kincsre bukkantak a régészek?

A leleteket rejtő ősi sír egyike annak a 29-nek, amelyeket egy vízerőmű építési területén találtak kínai régészek.

Több mint ezeréves, ritka márványszfinxet találtak kínai régészek az ország északnyugati részén, a Ninghszia-Huj autonóm területen lévő temetőben.

A fehér márványból finoman faragott szfinxszobor egy darabban maradt fenn, csupán arcán láthatók apróbb sérülések. Magassága 36 centiméter, 21 centiméter hosszú, egy 13 centiméter széles talapzaton áll. Az ülő oroszlántest fején egy dudor látható, arca emberé.

A szobrot nyolc katona-, ló-, teve- és oroszlánfigurával együtt ásták ki novemberben Kujüan város területén – áll a Hszinhua hírügynökség beszámolójában. A szakértők szerint az egykori művész vagy művészek kiváló mestermunkáinak lehet tanúja az utókor.

A leleteket rejtő ősi sír egyike annak a 29-nek, amelyeket egy vízerőmű építési területén találtak kínai régészek. A föld alól idén már több mint 150 temetési kellék, kerámia- bronz- és vasedény került elő.

Az oroszlántestű, emberfejű szoborra a sírfelirat szerint Liu Csün és felesége temetkezési helyének feltárása közben bukkantak. Ők a Tang-dinasztia (618-907) idején lehettek a régió jó módú lakói.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top