+ művészet & politika

Miért állt meg a világ 1980. december 8-án?

John Lennon

A zenész, a családapa, a pacifista, a férj kórházba szállítása közben, a mentőautóban belehalt sérüléseibe. Túl sok vért veszített ahhoz, hogy túlélhesse ezt a borzalmat. Mindössze 40 éves volt.

A férfi, aki ötször lőtt a nyílt utcán John Lennonra, meg sem próbált elmenekülni. A helyszínre érkező Tony Palma járőr alig ismerte fel a sérültet, pedig személyesen is találkoztak már…

1980. december 8-án éjjel 11-kor a világ egy pillanatra megállt. Mark Chapman, Beatles rajongó – aki egyébként már délután a Dakota-ház körül őgyelgett és autogramot kért a zenésztől – közvetlen közelről lőtt rá ötször John Lennonra. Lennon épp a stúdióból tartott haza feleségével, Yoko Onóval. Nem kellett hozzá sok idő, hogy Tony Palma járőr a helyszínre érkezzen. Palma hirtelen nem is ismerte fel Lenont, akivel nem sokkal azt megelőzően találkozott: egy közös ismerős kávéház tulajdonos mutatta be a zenésznek. A két férfi mindössze két alkalommal találkozott egymással. Az azóta nyugdíjazott Palma soha nem gondolta volna, hogy ő lesz az az ember, aki utoljára élve látja Lennont.

A zenész, a családapa, a pacifista, a férj kórházba szállítása közben, a mentőautóban belehalt sérüléseibe. Túl sok vért veszített ahhoz, hogy túlélhesse ezt a borzalmat. Mindössze 40 éves volt.

Lennon haláláról a különböző médiumok – műsoraikat megszakítva – perceken belül hírt adtak, nemsokára pedig több tízezres gyászoló tömeg gyűlt össze a Dakota-ház előtt, valamint számos más nagyvárosban.

Ajánló:

Soha nem látott felvételek kerültek elő John Lennon utolsó napjairól

Yoko Ono Guinness-rekordot akar felállítani legújabb performanszáva

• Ma lenne 75 éves John Lennon, élő békejellel emlékeztek rá

John Lennon halálának körülményeivel kapcsolatban az azóta eltelt 35 év alatt szinte minden kiderült. Az azonban, hogy a zavarodott elméjű Mark Chapman, akit életfogytiglanra ítélt a bíróság, vajon miért is lőtt – a mai napig nem tudni. Számtalan feltételezés, sőt, összeesküvés-elmélet látott napvilágot, a leggyakoribb közülük, hogy politikai okok miatt a CIA végzett vele; hogy Yoko Ono állt a gyilkosság hátterében; de már annak lehetősége is felmerült, hogy valójában a horror-király Stephen King húzta meg ravaszt (állítólag ő is ott volt a gyilkosság idején), Chapmen csak egy áldozat.

Lennon értelmetlen meggyilkolása egyúttal hatalmas indulatokat gerjesztett New Yorkban, ezért a hatóságok Chapmant előbb a Rikers-szigetre, majd az Atticai Állami Fegyházba szállították. Jelenleg a  Wende Correctional Facility nevű börtönben tartják fogva a férfit, aki 35 évvel ezelőtt, a nyílt utcán meggyilkolta John Lennont, a Beatles alapító tagját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top