+ Performansz

Soha nem látott felvételek kerültek elő John Lennon utolsó napjairól

John Lennon

Az utolsó egy hónapot Lennonal és Yoko Onoval töltöttem, és miközben új lemezüket rögzítették, le is fényképeztem őket – nyilatkozta a japán fotográfus Kishin Shinoyama.

1969. március 25-én, azaz 46 évvel ezelőtt tiltakozott a vietnami háború ellen egy héten át, egy hatalmas franciaágyban fekve Yoko Ono és John Lennon. A múlt heti évforduló kapcsán soha nem látott felvételeket publikáltak egy könyvben, amelyek John Lennont a halála előtti utolsó hetekben ábrázolják szerelmével, Yoko Onoval.

Az ex-Beatles tag John Lennon és a performanszművész Yoko Ono 1969. március 20-án házasodott össze Gibraltáron, mézesheteiket pedig stílszerűen egy performanszba ágyazva, az amszterdami Hilton Hotelben töltötték. A 902-es, elnöki lakosztályban, éppen egy hetet lustálkodtak végig hálóingben és virágokkal az ágyukon, számos újságíró jelenlétében, így hirdetve a világbékét.

John Lennon

Forrás: wikimedia.org

A Bed-In performansszal Lennonék azt akarták elérni, hogy végre ne a vietnami háborúról szóló hírek kerüljenek a címlapra, hanem a sajtó a békével kürtölje tele a világot. Az eseményről egy 40 perces film is készült Nászút címmel, az ágyban töltött idő alatt pedig hangfelvételeket is rögzítettek, amelyeket később harmadik kísérleti lemezükön a The Wedding Album-on jelentettek meg.

John Lennon

Forrás: www.dailymail.co.uk

Az első performansz olyan jól sikerült, hogy Lennonék gyorsan összehoztak egy másodikat is a Montreálban található Queen Elizabeth Hotelben két hónappal később, május 26-án. Ekkor készítette Lennon azt a ceruzarajzot, amelyet csaknem 10 millió forintnyi fontért adtak el az 1997-es Sotheby’s Rock ‘n’ Roll aukción.

A Beatles feloszlása után tíz évvel, 1980. december 8-án azonban egy Mark David Chapman nevű zavarodott elmebeteg agyonlőtte John Lennont a New York-i luxus apartmankomplexumban, az azóta elhíresült Dakota-házban.

A gyilkosság előtt azonban Lennon és Ono valószínűleg életük legfelhőtlenebb időszakát élte át, hiszen azonkívül, hogy boldogan nevelték fiukat, az öt éves hallgatást megtörő új, közös lemezüket a Double Fantasy-t is rögzítették.

John Lennon

Forrás: www.dailymail.co.uk

Az albumot egy hónap alatt vették fel, az alkotás pillanatait pedig a japán fotográfus Kishin Shinoyama örökítette meg, noha akkor még senki nem sejtette, hogy Lennon utolsó hónapját fényképezi végig Yoko Ono jó barátja. Az eddig soha nem látott felvételeket a Taschen Books kiadó nemrég megjelent könyvében publikálta Shinoyama.

Az utolsó egy hónapot velük együtt töltöttem a New York-i The Hit Factory nevű stúdióban, ahol ezalatt 28 dalt rögzítettek, 14-et Ono, 14-et pedig Lennon jegyzett: egyfajta zenei dialógusnak szánták a korongot. Amikor beléptem a stúdióba mindketten nagyon elmélyülten dolgoztak, de Yoko azonnal felállt és bemutatott Lennonnak, aki rendkívül kedvesen üdvözölt. Magas volt, nagyon vékony, és talpig feketében ácsorgott, majd gyorsan visszatért a „Woman” című dal munkálataihoz. Lennon a lemezfelvétel utolsó pillanatáig türelmesen, csendesen és egyértelmű utasításokat adva beszélt a közreműködő zenészekkel és énekesekkel

nyilatkozta a dailymail.com-nak Kishin Shinoyama.

A munkálatok befejeztével a Mr Chow’s nevű étteremben vacsoráztak hármasban, ahol Lennon bevallotta Shinoyamanak, hogy az új lemez számára valódi fordulópontot jelez:

Egyfolytában arról beszélt, hogy Yoko nélkül ma sehol nem lenne, hiszen ő segített kilépnie az alkohol-drog-szex ördögi bűvköréből. Ezzel az albummal akarták megünnepelni újjászületésüket

– mondja a fotográfus.

John Lennon

Forrás: www.dailymail.co.uk

Egy hónapra rá, hogy Kishin visszautazott Japánba, Lennont agyonlőtték. Noha a Beatles 1970-ben történt feloszlása után a tagok szétszéledtek, Lennon és Paul McCartney között pedig feloldhatatlannak tűnő ellentét feszült, a gyilkosság előtti hetekben azonban mégis kibékültek.

Amikor kiderült, hogy a zenész belehalt sérüléseibe, Yoko Ono szinte azonnal értesítette McCartney-t:

Borzalmas és sokkoló volt, olyannyira, hogy napokig nem fogtuk fel mi történt. Nemcsak a közvetlen barátait, hanem rengeteg ismeretlent is mélyen megrázott az eset. Ekkora sokk talán Kennedy halálakor érte az embereket.

– nyilatkozta akkoriban McCartney.

John Lennon

Forrás: www.dailymail.co.uk

Habár a Beatles szólógitárosával, George Harrisonnal már évek óta nem tartották a kapcsolatot, a hír hallatán ő is megrendült, Ringo Starr és felesége Barbara Bach pedig azonnal New Yorkba repült, hogy lelkitámaszt nyújtson Yokonak.

Ők egy lélek voltak két testben. Lennon halálával valami örökre véget ért, egy fontos korszak végleg lezárult.

– állítja Ringo Starr.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top