+ Képzőművészet

Yoko Ono Guinness-rekordot akar felállítani legújabb performanszával

Yoko Ono

Nem kell sokat tennetek. Az erő misztikus és kifürkészhetetlen módon működik. Vizualizáljátok a dominóhatást. És csak kezdjetek el a békére gondolni – írta Yoko Ono a Twitter-bejegyzésében.Nem kell sokat tennetek. Az erő misztikus és kifürkészhetetlen módon működik. Vizualizáljátok a dominóhatást. És csak kezdjetek el a békére gondolni – írta Yoko Ono a Twitter-bejegyzésében.

A 82 éves művésznő a béke jegyében tervezi a nagyszabású megmozdulást, amire több ezer önkéntest várnak. Az elképzelés szerint a résztvevők óriási békejelet alkotnának a New York-i Central Parkban, és közben a békére gondolnának – a performanszt volt férje, az ex-Beatles tag John Lennon emlékére szervezi.

Az eseményt október 6-ára tervezik, három nappal John Lennon születésnapja előtt, aki október 9-én lenne 75 éves.

A megmozdulásra 6000-10 000 embert várnak, amivel a jelenlegi Guinness-rekordot is megdönthetnék. (A jelenlegi rekord 5814 résztvevő.)

A művésznő, akinek 4,7 millió követője van a Twitteren a következőket írja a performanszra vonatkozó bejegyzésében:

Nem kell sokat tennetek. Az erő misztikus és kifürkészhetetlen módon működik. Vizualizáljátok a dominóhatást. És csak kezdjetek el a békére gondolni – írta Yoko Ono a Twitter-bejegyzésében.

A jövőbeni résztvevőknek online lehet regisztrálni az eseményre. A részvétel ingyenes, és nincs korhatárhoz kötve.

A projekt találóan az Imagine Peace (Elképzelt béke) nevet kapta, amit a John Lennon Educational Tour Bus szervez. (Yoko Ono alapítványa, amit John Lennon emlékére hozott létre, tehetséges fiatalok zenei tanulmányainak támogatására – a Szerk.)

A busz egy hónapon át New York különböző terein tűnik majd fel, zeneoktatási programokat kínálva.

A HAPPENING PAPNŐJE

Yoko Ono 1966-ban egy kiállításon ismerkedett meg az ex-Beatles tag John Lennon-nal, akit lenyűgöztek a nő munkái – Lennon is foglalkozott képzőművészettel –, első dalszerzeményei azonban már 1955-ben megjelentek. Performanszművészként, énekesként, dalszerzőként, íróként és objektművészként is ismertté vált, de a világhírnévhez Lennon-nal kötött házassága segítette hozzá: a brit zenésszel 1969. március 20-án vette feleségül. Mézesheteiket stílszerűen egy performanszba ágyazva, az amszterdami Hilton Hotelben töltötték. A 902-es, elnöki lakosztályban, éppen egy hetet lustálkodtak végig hálóingben és virágokkal az ágyukon, számos újságíró jelenlétében, így hirdetve a világbékét.

Házasságuknak egy ámokfutó vetett véget: a Beatles feloszlása után tíz évvel, 1980. december 8-án Mark David Chapman nevű zavarodott elmebeteg agyonlőtte John Lennont a New York-i luxus apartmankomplexumban, az azóta elhíresült Dakota-házban.

Férje halálát követően Ono egy magyar származású művésszel, Havadtőy Sámuellel élt együtt húsz éven át. A kapcsolatnak köszönhetően többször is járt Magyarországon, sőt még alkotásaiból is adományozott a magyarországi Ludwig Múzeumnak.

A „happening papnőjeként” emlegetett Ono 1964-től 1972-ig alkotott igazán aktívan, utána egy időre felhagyott a művészeti tevékenységgel. Provokatív művei középpontjában a csend és az idő kapcsolata, a részvét és az együttérzés jelentősége, a filozófia, és a szexuálpolitika témái állnak. Noha részt vett a Fluxus-mozgalomban, soha nem vált a tagjává, mivel meg akarta őrizni függetlenségét.

Egyik leghíresebb feminista jellegű performanszában a Cut Piece-ben a közönség egy olló segítségével vághatta le ruháját. Ono saját testével szimbolizálta a nők passzivitását és sebezhetőségét. A performanszt először Japánban adta elő 1964-ben, aztán New Yorkban 1965-ben, egy évre rá pedig Londonban.

A Grapefruit book-ban (1964) zenei, filozófiai és személyes gondolatait rendezte össze egy kötetté, de számos kísérleti filmet is készített 1964 és 1972 között. 2010 óta áll a New York-i MoMa szoborkertjében a Wish Tree (Kívánságfa) című installációja, amelynek lényege a következő:

kívánj valamit, írd le egy darab papírra, gyűrd össze és kösd rá a a fa egyik ágára. Kérd meg az egyik barátodat, hogy tegyen ugyanígy. Addig ismételjétek a „műveletet”, amíg a fát be nem borítják a papírdarabokra írt kívánságok.

Yoko Ono elhivatott környezetvédelmi aktivista is, fiával Sean Lennon-nal közösen alapították az Artists Against Fracking (művészek a palagáz-kitermelés ellen) elnevezésű csoportot, egy környezetvédelmi kezdeményezést, amelyhez olyan sztárok adták a nevüket mint Robert De Niro, Lady Gaga, és Paul McCartney.

(Forrás: artnet news, wikipedia, reactfeminism, ludwigmuseum.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top