+ Történelem

Állampolgárságot kapnak az elűzött zsidók leszármazottai

Ötszáz évvel ezelőtt Spanyolország megparancsolta az ott élő zsidóknak, hogy vagy legyenek keresztények, vagy menjenek, ahová akarnak. Ezt igyekeznek most jóvátenni, azzal, hogy állampolgárságot adnak a szefárd zsidóknak.

Spanyolhonban 1492-ben úgy döntöttek, a zsidók többé nem lehetnek zsidók. Két lehetőségük volt: vagy kikeresztelkedtek, vagy elhagyták az országot. Nagyjából százezren vállalták is a feltételeket, kétszázezren viszont új hazát kerestek.

Most viszont eljött a jóvátétel ideje, október elsején életbe lépett egy új törvény Spanyolországban, amelynek értelmében a több mint ötszáz éve kiüldözött zsidók leszármazottjai megkaphatják a spanyol állampolgárságot. Eddig négyezer kérvény érkezett, többségében Venezuelából, Törökországból és Marokkóból.

A kérelmezőknek igazolniuk kell származásukat, szoros kapcsolatukat a spanyol kultúrával és nyelvvel, de az okiratokon kívül bizonyíték lehet a családnév is, ha az jellegzetesen spanyol eredetű szefárd név.

Fotó: hvg.hu

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Kertész András szerint:

    Bruhahahahahahahahaaaaaa………..

  2. Kertész András szerint:

    Na, most gondoljunk bele. A hollandok zöme spanyol állampolgár lehet…:-))))!

  3. Júda szerint:

    Nekem zsidóként az a tapasztalatom, hogy sokan akarnak közösülni velünk. Te Darázs, honnan veszed, hogy nem akarnak? Próbálkoztál?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top