Állampolgárságot kapnak az elűzött zsidók leszármazottai

szefard

Spanyolhonban 1492-ben úgy döntöttek, a zsidók többé nem lehetnek zsidók. Két lehetőségük volt: vagy kikeresztelkedtek, vagy elhagyták az országot. Nagyjából százezren vállalták is a feltételeket, kétszázezren viszont új hazát kerestek.

Most viszont eljött a jóvátétel ideje, október elsején életbe lépett egy új törvény Spanyolországban, amelynek értelmében a több mint ötszáz éve kiüldözött zsidók leszármazottjai megkaphatják a spanyol állampolgárságot. Eddig négyezer kérvény érkezett, többségében Venezuelából, Törökországból és Marokkóból.

A kérelmezőknek igazolniuk kell származásukat, szoros kapcsolatukat a spanyol kultúrával és nyelvvel, de az okiratokon kívül bizonyíték lehet a családnév is, ha az jellegzetesen spanyol eredetű szefárd név.

Fotó: hvg.hu4 hozzászólás

Írd le a véleményed!
  1. Darázs

    A kapitális hülyeségnek nincs határa, tényleg. Irreálisan erős a zsidó érdekvédelem. 500 évvel ezelőtt elszenvedett sérelem részleges kárpótlását érte el a nép, amely ünnepei közé emelte a bosszú emlékét. És még ők vannak meglepve, hogy a nemzsidók minimum gyanakvással tekintenek rájuk, és nagy részük nem akar közösködni velük.

    • Júda

      Nekem zsidóként az a tapasztalatom, hogy sokan akarnak közösülni velünk. Te Darázs, honnan veszed, hogy nem akarnak? Próbálkoztál?


Új hozzászólás