+ művészet & politika

A Facebookon tiltakozik az erőszak ellen a PASO zenekar

paso

Az elmúlt hetekben szinte tapintható volt Magyarországon a brutalitás, elég csak a menekültügyre, vagy a megvert szegedi lány esetére gondolni. A ska zenét játszó, teljes nevén Pannonia Allstars Ska Orchestra facebook-levélben fordult a rajongóikhoz.

Az elmúlt hetekben szinte tapintható volt Magyarországon a brutalitás, elég csak a menekültügyre, vagy a megvert szegedi lány esetére gondolni. A ska zenét játszó, teljes nevén Pannonia Allstars Ska Orchestra facebook-levélben fordult a rajongóikhoz.

Hogy tudjunk egymás mellett élni:

A PASO elsősorban egy zenei közösség, amely a jamaikai ska és az élő zene szeretete köré épült és nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ezt a szeretetet megoszthatjuk Veletek. Bár a zene és egymás szeretete erős kapcsot jelent közöttünk, mi, a zenekar tagjai számtalan dologban különbözünk egymástól. Van, aki győri, van, aki tatai, van, aki budai és van, aki pesti. Van, aki hardcore-os, van, aki a punk színtérről érkezett, van, aki jazzista, van, aki egyik sem és van, aki mindegyik egyszerre. Van, aki énekes, van, aki szaxofonos és van aki gitáros, van, aki alacsonyabb, van, aki izmosabb, van, aki rövidebb hajú és a bőrünk színe sem egyforma. És van olyan közöttünk, aki a magyar mellett olasz, cigány, osztrák, szlovák, zsidó, vagy épp székely felmenőkkel is rendelkezik.

Ne erőszakkal kommunikálj a gyengébbekkel szemben:

Mint azt bizonyára sokan sejtitek, a 10 fős zenekarban rengeteg témában alakul ki nézeteltérés. Másképp állunk a zenéhez, mást gondolunk a skáról, mások a kedvenc zenekaraink, de más a kedvenc ételünk, a kedvenc színünk és gyakran mást gondolunk a közélet történéseiről. Abban azonban mindannyian egyetértünk, hogy a különböző nézeteltérések rendezése békés, erőszakmentes úton kell, hogy történjen. Az erőszak, legyen verbális, vagy fizikai, irányuljon közösség, vagy egyén ellen, a kommunikáció egyik legegyszerűbb, ám legveszélyesebb formája. A gyengébbekkel szemben alkalmazott erőszakot különösen kegyetlen és aljas dolognak tartjuk, csakúgy, mint a különböző kisebbségek, illetve nemzeti, vallási és egyéb közösségek tagjai elleni erőszakot.

Vigyázzatok a gyengékre, és gondoljatok a gyerekeitekre:

Azt szeretnénk, ha Magyarországon, egyetlen hazánkban mindnyájan félelem nélkül élhetnénk és törekedhetnénk egyéni és közösségi boldogságunk és boldogulásunk irányába. Hisszük, hogy mindenkinek joga van a boldogsághoz, ami azonban nem lelhető meg félelemben és gyűlöletben. És ez nem csak arra igaz, aki fél és akit gyűlölnek, hanem azokra is, akik gyűlölnek és akik másokat félelemben tartanak. Figyeljétek különös gonddal a környezetetekben azokat, akik fogékonyak a gyűlöletre és az erőszakra. Ők is szeretetre vágynak, csak nem olyan szerencsések, mint ti, akik meg is kapjátok. Adjatok hát nekik többet! És figyeljétek, segítsétek különös gonddal a gyengébbeket és a kisebbségbe tartozókat is, hiszen soha nem tudhatjátok, mikor kerültök ti is valamilyen véletlenszerű osztályozás szerint kisebbségbe és mikor lesz szükségetek támogatásra.

Természetesen mondhatjátok erre, hogy hippi-keresztény maszlag. De előtte gondoljatok arra, hogy milyen jövőt szeretnétek a gyerekeiteknek…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top