+ Irodalom

Már nyomdában van új helyesírási szótár!

helyesírási szótár

Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága 2003 novemberében hozott határozatot a 12. kiadás helyesírási szótár elkészítéséről, amely ismét az Akadémiai Kiadó gondozásában jelenik meg.

  • helyesírási szótár
  • helyesírási szótár

A magyar nyelv első helyesírási szabályzatát a Magyar Tudós Társaság (a mai Magyar Tudományos Akadémia) jelentette meg 1832-ben. Ekkor már nagy szükség volt a nyelvújítás után immár gazdag kifejezőkészségű és bőséges irodalmat is felmutató magyar nyelv írásának egységesítésére, amit előtte csak szokások, és nem egységes rendszer alapján használtak. Az első szabályzatot rendkívül gyorsan, egy év alatt állították össze.

A szabályzatot az elmúlt majd két évszázadban a Magyar Tudományos Akadémia bizottságai vitatták meg, pontosították, bővítették, korszerűsítették.

A magyar helyesírás szabályai legutolsó, tizenegyedik kiadása 1984-ben jelent meg, annak szótári anyagában bővített tizenkettedik lenyomata pedig 2000-ben.

Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága 2003 novemberében hozott határozatot a 12. kiadás elkészítéséről, amely ismét az Akadémiai Kiadó gondozásában jelenik meg. A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása a napokban került nyomdába, és szeptember elején egy sajtóbemutatóval párhuzamosan jelenik meg a könyvesboltok polcain.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top