+ Zene

Taylor Swift sarokba szorította az Apple Music-ot

taylorswift

A zeneipar nagy része kedvezően fogadta, hogy az Apple hatalmas zenei gyűjteményét fizetős szolgáltatásban kínálja majd.

Taylor Swift amerikai popsztár nyílt levelének hatására az Apple módosította új zenei szolgáltatása, az Apple Music üzleti modelljét: az eredeti tervekkel ellentétben mégis fizetnek a művészeknek már a szolgáltatás három hónapos ingyenes próbaidőszakában is.

A 25 éves amerikai énekesnő vasárnapi levelében kijelenti: nem tartja méltányosnak, hogy az Apple 3 hónapig ingyen használja a zenészek alkotásait.

Mi sem kérünk tőletek ingyen iPhone-okat, ezért ti se várjátok el tőlünk, hogy fizetség nélkül bocsássuk rendelkezésetekre a zenénket

– érvelt Swift, aki szavai nyomatékosításául 1989 című sikeralbumát vissza is vonta a rendszerből.

Az énekesnő levelére Eddy Cue, az Apple illetékes vezetője hétfőn a Twitteren reagált. Üzenetében méltatja Swift határozott kiállását és azt írja: megváltoztatják döntésüket, azaz a művészeknek már az első három, felhasználók számára ingyenes hónapban is fizetnek majd. De nem tudja, hogy ezek után Swift rendelkezésre bocsátja-e 1989 című albumát. Az énekesnő, akit Cue telefonon is tájékoztatott a döntésről, mindenesetre köszönő üzenetben reagált.

Cue a Billboard magazinnak később elmondta: az eredeti tervek szerint az első három hónap kiesését egy magasabb jogdíjjal kompenzálták volna a művészeknek, mivel azonban Swiften kívül is sok zenész jelezte elégedetlenségét, végül úgy döntöttek, hogy már az első három hónapban fizetnek és a későbbi jogdíjakat is a magasabb szinten hagyják.

A június 30-án induló Apple Music egy zeneletöltési szolgáltatás különböző eszközökre és operációs rendszerekre. A szolgáltatás az első három hónap után havonta 9,99 dollárba fog kerülni az Egyesült Államokban egy ember részére vagy 14,99 dollárba egy családnak.
A zeneipar nagy része kedvezően fogadta, hogy az Apple hatalmas zenei gyűjteményét fizetős szolgáltatás keretében kínálja – írja a BBC News. Az Apple közlése szerint a befolyó előfizetések 70 százalékát a zenék jogtulajdonosainak juttatják.

Taylor Swift, aki kedden kezdi meg világkörüli turnéjának nagy-britanniai etapját, nem most emeli fel először a hangját a zene-streaming ellen: tavaly novemberben egész katalógusát visszavonta a Spotifyról, az 1989-et pedig nem volt hajlandó semmilyen hasonló szolgáltatás rendelkezésére bocsátani. Fő baja az volt, hogy az üzletág drasztikusan visszavetette az albumértékesítést és ezt nem kompenzálta kellő mértékben. Az 1989 végül a tavalyi év egyik legjobban fogyó albuma lett, egyedül az Egyesült Államokban több mint 4,9 millió példányban kelt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top