Titokzatos rituális építményre bukkantak Inotán

46

Római kori temetőt tártak fel Inotánál. Előkerült egy épített emlék is, amelynek ismeretlen a funkciója. A mélyen alapozott, festett falú épület körüli falon belül található egy másik, hamvasztásos temetkezésre használt épület, valamint egy szabályos négyzet alaprajzú, pódiumszerű építmény is.

A sírok körül sok esetben találtak kör vagy szögletes alakú árkokat, amelyek sírkertszerűen vették körül a temetkezési helyet, tájékoztatott az ásatást vezető régész. Csirke Orsolya elmondta: a halomsírok közelében sírhelyek kerültek felszínre, ahová az arisztokrácia tagjai és a hozzájuk tartozó háznép temetkezett a római kortól kezdődően. A sírhelyre a leletek tanúsága szerint több száz évig temetkeztek az előkelőségek.

római kori

Várpalota 1569 – elméleti rekonstrukció 2014 – Kőkövön blog

A sírokban kerámiaedényeket – tálat, fazekat, korsót, poharat -, valamint a halottnak szánt útravalót tartalmazó edényt találtak.

Számos fémből készült tárgy is felszínre került, ruhakapocs mellett bronzzal kombinált gyöngynyakláncok, gyűrűk és pénzérmék is gazdagítják a leletanyagot. A sírba temetett tárgyakat olykor faládába helyezték el, ennek nyomait ládavasalások és fogantyúk jelzik.

Az ásatás a régészet napja alkalmából, szombaton előzetes bejelentkezést követően megtekinthető.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!