Hírforrás

Meglepődött az állampárt, pedig a titkolózásért fizette a kémfőnököt

Hat villája, hat szeretője és két törvénytelen gyereke volt a kínai állambiztonsági tárca nemrégiben lebukott miniszterhelyettesének, Ma Csiennek – közölte a Cajhszin pénzügyi-gazdasági magazin.

A kínai titkosszolgálatok magas rangú vezetőjét, a kémelhárítás főnökét korrupció és hatalommal visszaélés gyanújával vették őrizetbe még az év elején. Azóta társadalmi megbízatásaitól, egyéb közfunkcióitól is megfosztották. A Cajhszin cikke szerint az 59 éves férfi igen kedvelte a fényűzést, és az is kiderült, hogy két szeretője az állambiztonság szervezetében dolgozott.

lrg_spy-scene-shoe

Az eddigi nyomozás megállapította, hogy Ma aktív segítséget nyújtott Kína egyik leggazdagabb emberének, Kuo Ven-kujnak az üzleti vállalkozásaihoz, elősegítette számára vállalatok felvásárlását, illetve fúzióit. Ezen kívül az ingatlanfejlesztő, dollármilliárdos, aki a pekingi Madárfészek stadion melletti, sárkány alakú szállodakomplexum építtetője is, Ma közreműködésével igyekezett megszabadulni vetélytársaitól. Az üzletember az ellene indított nyomozás elől külföldre menekült.

Ma Csien több mint harminc évet töltött a titkosszolgálatoknál, és 2006-ban kapta meg a miniszterhelyettesi posztot. A Cajhszin úgy tudja, az ügyben már további két, az állambiztonsági szolgálatnál dolgozó vezetőt is elmozdítottak állásából, és nyomoznak ellenük. A pekingi hivatal vezetőjét, Liang Kót február közepén szintén leváltották. Ma testvére – aki egy pénzintézet vezérigazgató-helyettese – és titkára ellen ugyancsak vizsgálat indult.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top