+ Zene

Világhírű hegedűművész követi a világhírű hegedűművészt a Kaposfest élén

Baráti Kristóf és Várdai István az ötéves sikeres működés után távozó Kokas Katalint váltják a művészeti vezető posztján: megbízásuk a 2015-2018-as fesztiválokra szól.

Hatodik alkalommal rendezik meg 2015. augusztus 13-19. között immáron hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiválját, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált (Kaposfest).

Az idei esemény programját új művészeti vezetők, a világhírű hegedűművész Baráti Kristóf és a pár napja Liszt-díjjal kitüntetett csellóművész, Várdai István állítják össze. Erről a fesztiválszervezők tájékoztattak hétfőn. A két világhírű művész jelenléte garancia a színvonal további emelkedésére, a kiváló fellépőkre és a sokszínű, izgalmas műsor összeállításra.

Kaposfest2015_Barti Kristf

Baráti Kristóf Kossuth-, Liszt-, és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész. Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban, Emil Friedman professzor irányításával folytatta. 12 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei. 1996-tól Párizsban Eduard Wulfsonnál tanult tovább, aki azóta is szakmai mentora. A brüsszeli Erzsébet királynő és a párizsi Jacques Thibaud versenyeken nyert díjak után 2010-ben megnyerte a moszkvai Paganini-versenyt, amit a hegedűsök Oscar-díjának tartanak. Lemezre játszotta Bach összes szóló hegedű darabját, Ysaye szólószonátáit, Beethoven és Brahms hegedűszonátáit, Paganini és Korngold hegedűversenyeit, felvételeit számos rangos díjjal tüntették ki. 2014-ben a londoni Bachtrack komolyzenei portál szerint a világ legtöbbet foglalkoztatott hegedűművésze volt. Kamarapartnerei között olyan neveket találunk, mint Richard Goode, Enrico Pace, Ning Feng, Kim Kashkashian, Jean-Efflam Bavouzet, Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Perényi Miklós. A nemzetközi zenei élet számos meghatározó karmesterével dolgozott: Kurt Masur, Fischer Iván, Jiri Belohlavek, Yuri Temirkanov, Mihail Pletnyov, Marek Janowski, Jukka-Pekka Saraste. Baráti Kristóf a világ egyik legértékesebb hangszerén, az 1703-ban készült, ?Lady Harmsworth? névre keresztelt Stradivari hegedűn játszik.

Kaposfest2015_Vrdai Istvn

Várdai István Junior Prima- és Liszt-díjas csellóművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a Bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke volt. 2010-2014 között Németországban, a világhírű Kronberg Akadémián folytatta tanulmányait, ez évtől az intézmény oktatója. A verseny történetében páratlan módon, háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei versenyt. 2008-ban Genfben, 2014-ben az ARD müncheni versenyén nyert első díjat: ő ez egyetlen csellista a világon, aki e két nagy nemzetközi versenyen győzni tudott. 2012-ben a világ legtehetségesebb fiatal zenészének választották (Prix Montblanc). Lemezre játszotta Vanhal csellóversenyét és Csajkovszkij összes gordonkára és zenekarra írt darabját. Fellépett Európa, Ázsia és Észak-Amerika számos fontos zenei központjában (New York – Carnegie Hall, Amszterdam – Concertgebouw, München – Gasteig, Moszkva – Csajkovszkij-terem, Genf – Victoria Hall, Bécs – Konzerthaus, Frankfurt – Alte Oper), olyan világhírűzenekarokkal dolgozott, mint a Suisse Romande, a Bajor Rádiózenekar, vagy az Orosz Nemzeti Zenekar. Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana mesterhangszeren játszik.

Kokas Katalin Liszt-díjas hegedű- és brácsaművész, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész felesége (a videón ő láthatók) öt évig töltötte be a fesztivál művészeti vezetői tisztét.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Kati szerint:

  Már alig várom a fesztivált, egészen biztos, hogy idén is kint leszek! Addig is, had osszak meg veletek egy gyönyörű videót, amiben Temesvári Péter hegedűkészítő mester vallomását hallhatjuk arról, hogy mit jelent számára a hegedűkészítés. https://www.youtube.com/watch?v=LMAy2A2Iwk4
  Üdv. Kati

 2. Stereo Ákos (manager) szerint:

  Szégyen és gyalázat, elgondolkodtató, szívszórító és elkeserítő ami a Kapos Chamber Music Festival-t jellemzi! Átverésen és hazugságon alapszik az egész! Erősen gondolkozzon el az, aki egy ilyen társaság nagyközönségének tagja akar lenni.
  Végül de nem utolsósorban, a két új művészeti vezetőnek tanácsolni tudom, hogy hajtson fejet Kokas Katalin hegedűművésznő előtt, mert “ti is tudjátok, hogy kreativitásotok” ennek a fesztiválnak szerény folytatásához, de nem fejlődéséhez fog hozzájárulni.
  Még találkozunk.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top