+ Ökológia

Ócsították a demokráciát, napelemeket szereltek a parlamentre

A parlament sehol sem olcsó üzem, bár a drágasága is viszonylagos. Izraelben egyebek között napelemes rendszerrel tették magukat olcsóbbá a népképviselők.

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament, a kneszet tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének legalább egy részét – értesült a helyi média.

A kneszet szóvivői irodájának bejelentése szerint a tetőre szerelt ezerötszáz napelem a világ legnagyobb, országgyűlési épületen elhelyezett napelemegyüttese.

A tetőn megtermelődő energia az épület szükségletének tíz százalékát fogja fedezni, és bevezetnek más takarékossági intézkedéseket is az energiaszükséglet csökkentésére a „zöld kneszet projekt” keretében

– idézi a Háárec című újság honlapját a távirati iroda.

1994_7618_Knesset

Takarékos égőket szerelnek fel, javítják az ablakok szigetelését, a munkanap végén automatikusan lezárják a törvényhozók számítógépeit és a klímaberendezésekben kicsapódó vizet felhasználják az épület kertjének a locsolására.

A papírfelhasználást is megpróbálják mérsékelni, a gazdasági bizottság már tavaly május óta csak elektronikus úton küldi szét a törvények első és második olvasatának anyagait, és november óta csatlakozott ötletükhöz a belügyi és a környezeti bizottság is.

Az összes változtatás együtt várhatóan harmadával csökkenti 2015 végéig a kneszet villanyszámláját, de a tavaly indult kezdeményezés távlati célja, hogy hosszú távon önfenntartóvá váljék az izraeli országház.

Valóságos forradalom zajlik a szemünk láttára. Ez nemcsak az energia megtakarításának forradalma, hanem fordulópont a környezeti tudatosságban is, amit folyamatosan támogattunk az előző két évben

– jelentette ki Juli Edelstein, a kneszet elnöke a napelemek vasárnapi felavatásakor.

A magyar Parlament működése az elmúlt ciklusban évente 20-25 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Ezt a Figyelő írta meg tavaly. A Mátrában 6,4 milliárdos beruházással épül naperőmű, itt jelenleg a Paks utáni második legnagyobb energiaforrás működik.

Az Európai Parlament tavalyi költségvetése 1,756 milliárd euró (több mint 500 milliárd forint.) Ez biztosítja a 751 képviselőt számláló, 24 hivatalos munkanyelvet használó intézmény működését. A Parlament költségvetése része az EU általános költségvetésének, melynek körülbelül 1 százalékát teszi ki.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top