+ Képzőművészet

A japán kurtizánok csókja

csókja

Tíz képből álló képsorozatban mutatta be a BBC a művészettörténet legszebb csókjait. Köztük szerepel Zanele Muholi egyik képe is, aki egy leszbikus szerelmespár mindennapjait dokumentálta néhány héten keresztül. Csókja…

Keresés a weben

Színes bőrű leszbikusok, festményen pajzánkodó görög istenek és nyomatokon feszítő japán kurtizánok csókja is bekerült a BBC „A művészettörténet 10 legszebb csókja” című válogatásába, amelyet most mi is megmutatunk.

Ain Sahkri szerelmesek (Kr. e 10 000 évvel)

Az Ain Sahkri-i szobrot egy Betlehem melletti barlangban találták nemrég, jelenleg pedig a British Múzeumban őrzik.

csókja

Noha első ránézésére csak egy egyszerű kődarabnak tűnik, a leletet mégis a szerelem és szexualitás legrégebbi, ismert ábrázolásként tartja számon a művészettörténet. Bár a párnak se neme, se arca, az egészen nyilvánvaló, hogy ölelkeznek.

Athéni antik váza (Kr. E 480)

Egy idősebb, szakállas férfi csábítja csókra a fiatal fiút, akit állánál fogva húz magához: a jelenet egy, a Louvre gyűjteményét gyarapító ókori antik vázán szerepel.

csókja
A klasszikus görög műtárgyakon ugyanis gyakran látni azonos nemű csókolózó párokat.. Akkoriban ugyanis a társadalmilag is elfogadott párkapcsolat szerencsés esetben idősebb férfi és fiatal fiú között állt fenn, az ellenkező nemű szerelmesekre pedig ugyanolyan ferde szemmel néztek, mint ma sok helyen a homoszexuálisokra.

François Boucher: Héraklész és Omphalé (1735)

A reneszánsz festményekre kevésbé volt jellemző a csókolózó párok ábrázolása, mivel sokkal inkább vallási témájú képeket festettek. A meztelenséget csak a Krisztust vagy a mártírokat ábrázoló festményeken engedélyezték, így a 18. században kezdődő rokokó valósággal felszabadította a gátlásokat: fedetlen kebleket, pajzán jeleneteket, valamint kivillanó bokákat hozott a művészettörténetbe.

csókja

A Héraklész és Omphalé című festményt kora egyik legelismertebb művésze, a francia François Boucher jegyszi, aki a görög mitológia egyik népszerű történetét dolgozza fel: Héraklész, Zeusz egyik gyermeke a Lüdiai királynő, Omphalé fogságába esik kerek három évre, az édes rabság alatt pedig a királynő három fiúval is megajándékozza a görög hőst.

Antonio Canova: Ámor és Psyché (1787-1793)

A művészettörténet egyik legnépszerűbb csókjelenetét ábrázoló szobrát egy John Campbell nevű brit politikus és műgyűjtő rendelésére készítette Antonio Canova. Az Ámor és Psychét 1787-ben, egyetlen, óriási márványtömbből faragta ki a velencei szobrász. A remekű Lucius Apuleius Aranyszamár című művében olvasható mitológiai történetet beszéli el, amikor is Ámor csókkal éleszti fel kedvesét, Pszichét.

csókja

A neonklasszicista szobort 1824-ben – nem sokkal az addigi tulajdonos Joachim Murat francia parancsnok halálát követően – mai helyére, vagyis a Louvre-ba szállították. Az orosz herceg Yusopov viszont még 1796-ban készíttetett egy másolatot Canovával, amely a Szentpétervári Ermitázsból a New York-i Metropolitan Múzeumba került. A másolatot a mai napig ott őrzik.

Utamaro Kitagawa: Párna-sorozat (1788)

A párna költeménye című 12 darabból álló sorozat egyik legismertebb darabja a lenti nyomat, amelyet a japán grafikusművész Utamaro Kitagawa jegyez.

csókja

A japán gésákat, a házimunkát végző asszonyokat és az awabi halásznőket is megörökítő művész a szexualitás és szerelem egyik leghíresebb, Edo-kori krónikásává vált. Művészetéből Manet és Toulouse-Lautrec is ihletet merített.

Auguste Rodin: A csók

A szerelem ábrázolásának egyik ikonikus darabja Rodin csókja, amely Francesca da Rimini és Paolo Malatesta szerelmét jeleníti meg márványtömbbe zárva.

csókja

Bár Rodin a szobrot eredetileg a pokol kapuja című szoboregyüttesébe szánta, végül mégis meghagyta önálló darabnak, mondván a szerelmesek önmagukért beszélnek és így, különállva is egy teljes egységet alkotnak.

Jean-Léon Gérôme: Pügmalión és Galatea (1890)

Habár Jean-Léon Gérôme-t leginkább orientalista témájú festményeiről ismerjük, néhány művén többször is visszatér az Ovidius Átváltozások című művéből ismert Pügmalión alakja.

csókja

A George Bernard Shaw író által is feldolgozott történet szerint Pügmalión menthetetlenül beleszeret saját művébe, és éjt nappallá téve imádkozik a görög istenekhez, hogy keltsék életre múzsáját, Galateát. Az ima beteljesül, az addig élettelen márványtömb pedig pulzálni kezd. A legendás történet az évszázadok során az alkotás élvezetének allegóriájává vált.

Gustav Klimt: Csók (1908)

Évtizedek óta a bécsi Felső-Belveder gyűjteményében őrizik a modern kori művészettörténet egyik leghíresebb darabját, Klimt Csókját. Az osztrák művész aranykorszakban megfestett művét a szerelem oltárképeként is emlegetik a művészettörténészek.

csókja

Az alakokat borító, aprólékosan kidolgozott takaró szövetein átsejlik a nő aranyló méhe és a férfi fallosza is, a figurák térbeli elhelyezkedéséből fakadóan pedig olyan érzetünk támad, mintha csak egy, a szakadék szélén térdelő szerelmespár váltana utolsó, e világi csókot egymással.

René Magritte: Szerelmesek (1928)

A művészettörténészek önéletrajzi ihletésű műként tartják számon a leplekbe burkolózott szerelmesekről készült Magritte festményt. A legendák szerint Magritte egyik tinédzserkori traumáját dolgozza fel a képen, amikor is saját anyja egyik éjszaka rátámadt és fojtogatni kezdte hálóingjével.

csókja

Habár a művész a fenti értelmezést soha nem ismerte el, de nem is tagadta, művei valódi jelentéséről pedig soha semmit nem árult el a nyilvánosságnak.

Zanele Muholi: LiTer II 2012

A homoszexuálisokat érő atrocitások ellen készítette híres sorozatát napjaink egyik legismertebb fotósa, a dél-afrikai származású Zanele Muholi, aki egy leszbikus szerelmespár mindennapjait dokumentálta néhány héten keresztül.

csókja

A képsorozat olyan durva indulatokat váltott ki a homofóbokból, hogy 2012-ben a fotográfusnő Capetown-i otthonába is betörtek, képeit pedig megsemmisítették. Furcsa módon pont a csókolózó nőket ábrázoló fénykép maradt meg, ami talán mind közül a legkifejezőbben üzeni a támadóknak: mi akkor is itt vagyunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top