+ Film

Kemény tojások csak felnőtteknek

manieggs

Mozikban a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című film, amelyben a magyar alkotók egy különleges tojásvilágba helyeztek egy alvilági leszámolós sztorit.

Többször is írtam már arról, hogy mennyire szeretem a felnőtteknek szóló animációs filmeket. A pár héttel ezelőtti felsorolásból két dolog hiányzik látványosan: az egyik, hogy a felsorolásban nem jellemzőek a műfaji filmek átültetése animációra; illetve az, hogy magyar alkotók már nem igazán vannak. Ugyan írtunk a francia-magyar koprodukcióban készült Az idő urairól, viszont a nyolcvanas évek óta sok víz lefolyt a Dunán és a Szajnán egyaránt.

Egészestés magyar animáció 2007 óta hiánycikk: abban az évben jelent meg a Macskafogó második része, illetve a több szempontból is zavarba ejtő Egon & Dönci. (Volt még egy évvel később a Kis Vuk, de azt elég nagy disznóság lenne a másik kettővel egy lapon emlegetni.) Most viszont az Umatik Entertainment szinte a semmiből jelentkezett a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című filmmel. A sikerért láthatóan sokan szorítanak: például a végfőcímhez dalt kölcsönző Tankcsapda és a külön videóban kampányoló Dancsó Péter is.

Mint két tojás

A rendező Miklósy Zoltán már számos animációs filmnél közreműködött (így például a Macskafogó 2-nél is), a hétvégi lelkesedésből készített Manieggshez a forgatókönyvet is szállította. Az ötlet egyszerű: kreáltak egy tojásvilágot, amelyben találkozik a Grim Fandango, a Gru és a Lego-film világa. A történet pedig a rendező szerint krimi-akció-thriller keverék, ebből mondjuk egyértelműen az akciófilmek világa dominál az én meglátásom szerint. Mondom is, hogy miért.

A Manieggs lényegében arra épít, hogy fogja az akciófilmes kliséket, a végletekig lesarkítja azt és megszórja az alkotók idióta humorával. A történet önmagában így inkább eszköz arra, hogy vigyorogjunk gyerekkorunk kedvencein a lassított antrék, a váratlan lövöldözések és a hatászvadász zenék világában. Krimi- és thrillerelemeket én éppen ezért nem nagyon éreztem, azért az egy másik halmaz.

Törött tojás nélkül nincs rántotta

A Manieggs világa leginkább egy amerikai nagyvárosra emlékeztet, és tele van apró vizuális és nyelvi gegekkel. Apropó nyelv: a franc se gondolta volna, hogy ’egg’ szóra épül szójáték van az angol nyelvben, de nem kell aggódni; a készítők az összeset felhasználták a filmhez. Az animáció és a látvány szerintem teljesen rendben van, mondjuk nem is vagyok egy nagy látványbuzi, de kellemes volt nézni a filmet nagy vásznon is.

A Manieggs akkor működik a legjobban, amikor a készítők igazán elengedik magukat – ilyen például az alvásos jelenet. A filmben ugyanakkor van néhány nagyon fájdalmas poén is, amik után a fejemet fogtam, ámbátor én az ilyen dolgokra kissé talán túlságosan is kényes vagyok. Aki viszont kifejezetten bírja az akciófilmek macsós beszólásait és lekerekített karaktereit, az a Manieggset imádni fogja. Tényleg.

Kemény tojások csak felnőtteknek

Bár a Manieggs 18-as karikát kapott, az előzőek miatt mégis úgy érzem, hogy a film célközönsége 14 évtől a fiatal felnőtt korosztályig ér. A film sikere így leginkább azon múlik, hogy el tud-e jutni ehhez a közönséghez; mondjuk ehhez Dancsó Péter ajánlása tökéletes, mert ha van korosztály, amelyik csüng minden szaván, az éppen a Manieggs potenciális közönsége. Én pedig nagyon szurkolok az Umatik csapatának, akik állítólag több ugrásra kész ötletük is van a tarsolyban.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. daniel szerint:

    Egyre több pozitív kritikát olvasok a filmről, lassan ráveszem magam, hogy megnézzem 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top