+ Zene

Elfeledett remekművek az MTA Dísztermében

honvéd férfikar

A Honvéd Férfikar ebben az évadban is elindítja három részes, tematikus budapesti bérlet-sorozatát.

A Honvéd Férfikar ebben az évadban is elindítja három részes, tematikus budapesti bérlet-sorozatát a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében! December 2-án, kedden 19 órakor az „Elfeledett remekművek” című hangversenyen Brahms: Alt-rapszódia, Liszt: Les morts és Brahms: Rinaldo kantátája hangzik el Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar Liszt-díjas karnagya vezényletével. Közreműködnek: Schöck Atala alt, Balczó Péter tenor, Fekete Károly bariton és a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei.

2015. február 3-án a Honvéd Férfikar farsangi koncertje kerül műsorra Álarcosbál címmel. Vezényel: Riederauer Richard. Április 21-én Operagála a Honvéd Férfikarral. Vezényel: Strausz Kálmán

A bérletek előrendelhetők, helyszíni átvétellel: ferfikar@honvedart.hu; A bérletek ára: 3500 Ft, koncertjegy egy alkalomra: 1500 Ft

„Tudatosan olyan műveket választottunk, ahol a költők a legnagyobbak közül valók. Így esett választásunk Liszt: Les Morts című művére, ami Lamennais soraira íródott, aki a zeneszerző egyik legkedveltebb szerzője volt. Munkáit több művében is felhasználta, nem csak vokális zenévé komponálva, hanem tisztán hangszeres mű is született, mint az „Isten áldása a magányban” című zongoradarab. A Les Morts sajátos szerkezetű, a koncertéletben ritkán hallható formai megoldást is nyújt, nevezetesen próza, kórusének és zenekar együttese, amelyben ezek a szereplők a földi és a transzcendens világ különböző síkjait jelenítik meg.

Brahms Altrapszódiája és Rinaldo kantájának szövege Goethe művekből táplálkozik. Az Altrapszódia szövege a „Téli utazás a Harzban” című költemény 5-7. versszaka. Brahms szerette volna nőül venni Julie Schumannt, Robert Schumann és Clara Schumann leányát, ám a szülők inkább egy olasz grófhoz adták feleségül. Brahms iszonyatos csalódásában és lelkiállapotában írta a rendkívül depresszív hangulatú Altrapszódiát és adta nász-emlékül Clara Schumannak az esküvő napján.

A Rinaldo kantáta alapjául szolgáló szövegkönyv Goethe egyetlen, kifejezetten szövegkönyvnek született műve, melyet a nagy zenebarát weimari nagyhercegnek írt. Az első megzenésítés – Winter munkája – teljesen a feledésbe merült. Goethe története Rinaldonak a bűbájos Armida varázslatából való szabadulását tárja elénk. Bővelkedik romantikus érzelmekben, drámai fordulatokban kitűnő lehetőséget adva ezzel Brahms fantáziájának.”

– áll a Honvéd Férfikar sajtóközleményében.

További koncertek

2015 február 3., kedd, 19 óra  Álarcosbál

Honvéd Férfikar farsangi koncertje

vezényel: Riederauer Richárd

 

2015 április 21., kedd, 19 óra

Operagála a Honvéd Férfikarral

vezényel: Strausz Kálmán

 

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Társszervező: Akadémiai Klub Egyesület / www.honvedart.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top