+ Életmód

Egyetlen orvos sem dohányzik már a klinikán

dohányzás

Sok orvos leszokott a dohányzásról a Semmelweis Egyetem klinikáján. A fül-orr-gégészek szembesülnek leginkább a ténnyel: a dohányzás fokozott kockázatot jelent a daganatok kialakulásában.

Keresés a weben

Egy orvos sem dohányzik már a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, mindezt tíz év alatt érték el – írja a Czétényi Rita a Semmelweis.hu-n. Volt, aki leszokott, az új kollégák közül pedig napi szinten senki nem dohányzik – mondja dr. Noszek László főorvos. Szerinte éppen ők, fül-orr-gégészek szembesülnek leginkább a ténnyel: a dohányzás fokozott kockázatot jelent a daganatok kialakulásában, így nemdohányzóként ezt hitelesen is tudják képviselni.

A klinikán a 2012-es törvényi tiltás óta nem lehet dohányozni, így ha egy dohányos nem akar kiszakadni a munka ritmusából, nem tud kimenni az utcára elszívni egy cigarettát. Ez is segítette, hogy az orvosok közül sokan abbahagyták a dohányzást. Nem véletlen, hiszen ők tudják a legjobban, hogy a fej- nyaki daganatok kialakulásában mekkora szerepet játszik a dohányzás. A cigaretta elsősorban a szájüregben és a légutakban okoz visszafordíthatatlan folyamatokat, a gége- és garatrák gyakori okozója. A pipázás és a szivarozás pedig a tapasztalat szerint inkább nyelv- és ajakdaganathoz vezethet. Ennek oka, hogy ezek a testrészek érintkeznek közvetlenül nagy koncentrációban a daganatkeltő hatású anyagokkal, példásul a kátránnyal és a nikotinnal. Mindezek mellett bizonyított, hogy az erős dohányzás nemcsak a tüdőrák, hanem a húgyhólyag- és bizonyos típusú emlőrák kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az asszisztensek, műtősök, ápolók között sajnos még vannak dohányosok – mondja dr. Noszek László. Közülük van, aki asztmás, allergiás és mégsem tudott eddig még leszokni, pedig szeretne. A főorvoshoz sok munkatárs fordult segítségért, és többen jelezték, hogy szívesen vennének részt egy csoportos programban. Ezt azért tartotta jó ötletnek, mert a pszichés támogatás nagyban segíthet letenni a cigarettát. Hiszen az egyik kolléga „húzhatja és vissza is húzhatja” a másikat, például aki még dohányzik, csábíthatja magával az épp leszokni próbáló kollégát, de ha együtt szoknak le, ez fel sem merül.

A cikk folytatását itt olvashatod. A nyitóképet Kovács Attila készítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top